Serangan peluru berpandu Ukraine menyerang kapal perang Rusia di Crimea, membunuh sekurang-kurangnya 1 orang

(SeaPRwire) –   Sebuah kapal pendaratan besar Rusia di Crimea telah dipukul oleh peluru berpandu pelancar dari Ukraine semalam, membunuh sekurang-kurangnya seorang, Kementerian Pertahanan Rusia berkata Selasa.

Kapal pendaratan itu, dipanggil Novocherkassk, telah dipukul di pangkalan bandar Feodosia oleh peluru berpandu yang dilancarkan dari pesawat, kementerian itu berkata, dan rakaman video yang dimuat naik menunjukkan bola api besar yang meningkat ke langit malam sebagai akibat serangan itu. Letupan lanjut yang meletup juga boleh dilihat serta kebakaran yang membakar.

Selain kematian itu, empat yang lain cedera, menurut agensi berita RIA, Reuters melaporkan.

Kementerian itu menambah dua pejuang Ukraine telah musnah oleh tembakan anti pesawat semasa serangan yang berlaku pada kira-kira 2:50 pagi waktu tempatan. Ia tidak jelas sama ada tembakan anti pesawat menyebabkan kecederaan.

Butir-butir tepat tentang tahap kerosakan kepada kapal itu tidak segera jelas. Walau bagaimanapun, Jurucakap Tentera Udara Ukraine Yuriy Ihnat tidak fikir Novocherkassk akan dengan mudah dapat menyambung operasi tipikalnya.

“Kita boleh lihat betapa kuat letupannya, apa letupan itu seperti. Selepas itu, sangat sukar bagi sebuah kapal untuk terus hidup, kerana ini bukan roket, ini adalah letupan peluru berpandu,” katanya kepada Radio Free Europe.

Ukraine menggunakan peluru berpandu dalam serangan itu, kata Ihnat, menurut Reuters. Kedua-dua Britain Raya dan Perancis telah memberikan peluru berpandu kepada Kyiv.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menulis di Telegram bahawa negaranya menyumbang kepada armada kapal selam Rusia dengan merosakkan kapal itu.

“Penduduk tidak akan mempunyai tempat yang aman di Ukraine,” katanya.

Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.