Serangan peluru berpandu Houthi membakar kapal di Teluk Aden ketika serangan meningkat

(SeaPRwire) –   Militan Houthi di Yemen telah mengaku bertanggungjawab terhadap serangan roket yang menyebabkan kapal terbakar di Teluk Aden pada Isnin.

Syarikat keselamatan swasta Ambrey menggambarkan kapal yang ditargetkan sebagai kapal kontena Liberia-berdaftar yang mengalami kerosakan dan mengeluarkan panggilan bantuan.

“Kapal kontena dilaporkan mengalami dua letupan di mana yang pertama berlaku pada ‘jarak’ di belakang kuartelnya, manakala yang kedua menyebabkan kerosakan di bahagian penginapan kapal dan satu kontena,” kata Ambrey. “Letupan itu selanjutnya menyebabkan kebakaran di atas kapal dan usaha pemadam kebakaran anak kapal sedang berjalan.”

Tiada ahli anak kapal kapal itu cedera, kata Ambrey.

Jurucakap tentera Houthi Brig. Jen. Yahya Saree mendakwa serangan itu dalam kenyataan rakaman terlebih dahulu. Beliau mengenal pasti kapal itu sebagai MSC Sky II, berlayar untuk syarikat Switzerland Mediterranean Shipping Co, tetapi cuba menghubungkannya dengan Israel. Butiran kapal dan lokasi terkini yang diketahui sepadan dengan butiran mengenai serangan itu.

“Houthi akan terus menghalang pelayaran Israel atau mereka yang menuju ke pelabuhan Palestin yang diduduki sehingga agresi berhenti dan sekatan terhadap rakyat Palestin di Jalur Gaza ditanggalkan,” kata Saree.

Houthi telah melancarkan serangan di Laut Merah dan perairan sekitarnya sejak November. Pemberontak berkata serangan mereka adalah untuk memprotes orang Palestin yang terbunuh dalam peperangan Israel-Hamas yang berterusan, walaupun kumpulan itu menargetkan sekurang-kurangnya satu kapal dengan kargo menuju Iran, pemberi manfaat utama mereka, dan kapal bantuan kemudian menuju wilayah dikuasai Houthi.

Walaupun lebih daripada sebulan setengah serangan udara berpihak Amerika Syarikat, serangan Houthi tidak berkurang. Ia termasuk serangan bulan lalu ke atas kapal kargo membawa baja tahan, Rubymar, yang tenggelam pada Sabtu selepas berlayar selama beberapa hari, dan penembakan drone Amerika bernilai puluhan juta dolar.

Sementara itu, tiga kabel laut merah menyediakan internet dan telekomunikasi di seluruh dunia telah terputus, walaupun Houthi menafikan sebarang keterlibatan.

Garis-garis yang terputus termasuk Asia-Africa-Europe 1, Europe India Gateway, Seacom dan TGN-Gulf, kata HGC Global Communications berpangkalan di Hong Kong. Ia menggambarkan potongan itu menjejaskan 25% lalu lintas melalui Laut Merah dan menyatakan laluan Laut Merah sangat penting untuk data bergerak dari Asia ke Eropah dan mengatakan ia telah memulakan pengalihan lalu lintas.

Pada awal Februari, kerajaan Yemen yang diiktiraf antarabangsa dalam buangan mendakwa Houthi merancang untuk menyerang kabel itu. Garis kabel kelihatan telah terputus pada Feb. 24, dengan organisasi NetBlocks memperhatikan akses internet di negara Afrika Timur Djibouti mengalami gangguan dua hari kemudian.

Pemberontak, bagi pihak mereka, menyalahkan gangguan itu ke atas operasi tentera British dan Amerika Syarikat, tetapi tidak menawarkan bukti untuk menyokong dakwaan itu..

“Musuh-musuhan di Yemen oleh unit tentera laut British dan Amerika Syarikat menyebabkan gangguan dalam kabel laut bawah laut di Laut Merah, yang membahayakan keselamatan dan keselamatan komunikasi antarabangsa dan aliran maklumat biasa,” dakwa Kementerian Pengangkutan Yemen di ibu negara Sanaa dikuasai pemberontak.

Masih tidak jelas bagaimana Houthi boleh menyerang kabel bawah laut itu sendiri. Pemberontak tidak diketahui mempunyai keupayaan menyelam atau penyelamatan untuk menargetkan garis-garis, yang berada beratus-ratus meter di bawah permukaan laluan air.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.