Serangan Moscow tunjukkan pegangan Putin terhadap Rusia, ‘tidak seketat yang kita kira,’ kata bekas duta AS ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Serangan pengganas di Moscow minggu lepas menunjukkan cengkaman Vladimir Putin terhadap Rusia ‘tidak setangguh yang kita fikirkan’, kata bekas Duta Amerika Syarikat ke Ukraine, John E. Herbst.

“Serangan itu merupakan satu lagi petanda bahawa kawalan Putin terhadap negara itu tidak setangguh yang kita fikirkan,” kata Herbst kepada Digital dalam satu temubual. “Ini bukanlah apa yang dijangka daripada diktator yang ketat dengan .”

Herbst mendakwa bahawa keobsesian Rusia terhadap perang di Ukraine, kini memasuki tahun ketiga, telah secara tidak sengaja melemahkan keselamatan dalam negeri Rusia berbanding ancaman lain.

“Jika anda menganggap bahawa ISIS sebenarnya menjalankan serangan ini, ini menunjukkan bagaimana penumpuan berlebihan sumber keselamatan Rusia terhadap membuat mereka lebih lemah terhadap ancaman sebenar kepada keselamatan Rusia,” kata Herbst.

Luke Coffey, felo kanan di Hudson Institute, mendakwa ianya kerana perang Rusia di Ukraine membenarkan serangan Jumaat untuk berlaku.

“Kita tidak boleh menafikan jumlah sumber kebangsaan yang Rusia perlu peruntukkan kepada perang besar-besaran ini terhadap Ukraine dan bagaimana ini memberi kesan ke atas aspek lain kehidupan harian Rusia, termasuk keselamatan dalam negerinya,” kata Coffey kepada Digital, menunjuk kepada ekonomi Rusia menukar kepada industri masa perang.

“Perkhidmatan keselamatannya mungkin sentiasa mengejar petunjuk Ukraine dalam hal sabotaj kumpulan di dalam Rusia … dan menangani pertempuran di dalam Ukraine itu sendiri,” kata Coffey. “Ini pada skala perindustrian yang tiada negara di dunia biasa menjalankan. Dan fakta bahawa ini berlaku mungkin bermakna Rusia mempunyai sumber yang kurang dan kurang perhatian terhadap beberapa ancaman lain yang mungkin dihadapinya.”

Putin cepat merujuk serangan pengganas Jumaat di dewan Crocus City Hall kepada Ukraine. Akhirnya beliau mengakui pada Isnin bahawa “radikal Islam” di sebalik serangan itu, tetapi mengulangi dakwaan tidak berasas bahawa Ukraine masih boleh terlibat, walaupun Kyiv kuat menafikannya.

Putin juga gagal menyebut bahawa Amerika Syarikat berkongsi dengan telusan kepada Moscow kebimbangannya awal bulan ini mengenai serangan pengganas yang bakal berlaku. Tiga hari sebelum serangan itu, Putin menuduh amaran Amerika Syarikat sebagai usaha untuk menakutkan rakyat Rusia dan “mengugut” Kremlin sebelum pilihan raya presiden.

Putin turut dikritik oleh ISIS-K, sekutu ISIS di Afghanistan, yang mengaku tanggungjawab serangan itu. Empat suspek disyaki – kesemuanya warganegara Tajikistan – didakwa di mahkamah Moscow Ahad malam dan diarahkan kekal dalam tahanan menunggu siasatan rasmi.

Media Rusia melaporkan keempat-empat lelaki itu ditahan semasa soal siasat, dan menunjukkan tanda-tanda dipukul teruk semasa muncul di mahkamah.

Herbst dan pemerhati lain mendakwa pukulan tahanan menghadapi semasa soal siasat menjejaskan keterangan mereka.

Ivana Stradner, felo kajian di Yayasan Pertahanan Demokrasi, berkata kepada Digital, bahawa serangan pengganas minggu lepas menunjukkan Kremlin “rapuh” dan “tidak stabil”, terutamanya berikutan pemberontakan bulan lepas oleh pengasas dan ketua Kumpulan upahan Wagner Yevgeny Prigozhin. Beliau mendakwa Barat perlu menggunakan ini kepada kelebihan strategiknya.

“Barat perlu memainkan ketakutan Moscow dan melancarkan operasi maklumat baharu untuk menyampaikan kelemahan Putin, kegagalan keselamatan dan pengaruh yang sangat berkurangan terhadap sekutunya,” kata Stradner. “Jika Putin tidak dapat melindungi rakyatnya sendiri, bagaimana dia akan melindungi sekutunya?”

ISIS lama menganggap Rusia sebagai musuh kerana campur tangannya di Syria, serta perikatan dengan Iran dan Taliban di Afghanistan.

“ISIS menganggap Rusia sebagai musuh. Rusia bekerja sangat rapat dengan rejim Assad di Syria terhadap pelbagai kumpulan Islam – termasuk ISIS,” kata Herbst. “Rusia adalah rakan karib dengan ulama di Iran – juga musuh ISIS. Dan Rusia bekerjasama dengan Taliban, yang juga musuh ISIS. Jadi, sangat jelas bahawa ISIS mempunyai beberapa sebab untuk menyerang Rusia.”

Pada Oktober 2015, bom yang ditanam ISIS menjatuhkan pesawat penumpang Rusia di atas Sinai, membunuh semua 224 orang di atasnya, kebanyakannya pelancong Rusia pulang dari Mesir.

Kumpulan itu, yang beroperasi terutamanya di Syria dan Iraq tetapi juga di Afghanistan dan Afrika, pernah mengaku tanggungjawab beberapa serangan di rantau Caucasus Rusia yang tidak stabil dan kawasan lain pada tahun-tahun lepas. Ia merekrut pejuang dari Rusia dan bahagian-bahagian bekas Kesatuan Soviet.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.