Serangan maut menyasarkan patroli keselamatan Nigeria di wilayah tenggara di tengah konflik pemisahan yang sedang berlangsung

Penyerang bersenjata membuka tembakan dan membunuh beberapa anggota patroli pasukan keselamatan di wilayah tenggara Nigeria pada hari Selasa, kata polis, dalam siri terbaru serangan ganas yang biasanya disalahkan kepada militan pemisah.

Pasukan pelbagai agensi keselamatan Nigeria sedang meronda komuniti terpencil di daerah Ehime Mbano, negeri Imo apabila mereka diserang hendap oleh penyerang bersenjata, kata polis.

Pihak berkuasa berkata mereka masih menyiasat serangan itu dan bahawa mereka tidak dapat mengesahkan bilangan kematian dengan serta-merta, tetapi akhbar di Lagos melaporkan lapan anggota pasukan keselamatan terbunuh, merujuk kepada sumber tempatan. Video yang kelihatan seperti dirakam di tempat kejadian menunjukkan mayat anggota pasukan keselamatan terbaring di sebelah kenderaan yang terbakar.

Polis di Imo berkata pasukan keselamatan telah dikerahkan untuk memulihkan keadaan tenang di kawasan yang menjadi kebimbangan berikutan trend serangan sedemikian di kawasan dengan kehadiran keselamatan yang tidak mencukupi.

“Pesuruhjaya polis telah memerintahkan siasatan untuk menangkap pelaku tindakan kejam itu untuk menghadapi kemurkaan undang-undang sepenuhnya,” kata jurucakap polis Imo Henry Okoye kepada Associated Press.

Serangan sedemikian telah menjadi biasa dalam beberapa tahun kebelakangan ini di tenggara Nigeria di mana pemisah menuntut pemisahan wilayah itu untuk membentuk sebuah negara merdeka. Polis menyalahkan pemisah – dirujuk sebagai Penduduk Asli Biafra – kerana membunuh puluhan orang pada tahun ini dalam serangan yang kerap menyasarkan anggota keselamatan atau orang yang tidak menyokong sebab mereka.

Serangan terbaru berlaku sehari selepas tentera Nigeria berkata askarnya membunuh tiga anggota kumpulan pemisah dan merampas senjata mereka dalam “pertempuran sengit” di bahagian lain wilayah bergolak itu.

“Setelah memenangi pertempuran tembak-menembak, askar-askar itu tidak membuang masa memusnahkan beberapa kem mengerikan yang digunakan oleh ahli kumpulan itu untuk melakukan jenayah keji,” kata jurucakap tentera Onyema Nwachukwu dalam satu kenyataan.