Serangan ke atas pejuang pembangkang disokong Turki di Syria membunuh 13 militan

Pasukan yang diketuai oleh Kurdish menyerang pejuang pembangkang yang disokong oleh Turki di utara Syria pada hari Isnin, membunuh sekurang-kurangnya 13 orang militan, menurut aktivis.

Aktivis pembangkang menyalahkan Pasukan Demokratik Syria yang diketuai oleh Kurdish kerana melakukan serangan itu, walaupun kumpulan yang disokong oleh AS itu tidak mengaku bertanggungjawab.

Turki berkata militia utama Kurdish di Syria bersekutu dengan Parti Pekerja Kurdistan yang diharamkan, atau PKK, yang telah memimpin pemberontakan terhadap Turki sejak 1984 yang telah mengorbankan puluhan ribu nyawa.

Turki sejak 2016 telah menjalankan tiga serbuan besar ke utara Syria untuk membersihkan kawasan di bawah kawalan Kurdish dan mewujudkan zon penampan berhampiran sempadannya. Sejak itu, kedua-dua kumpulan ini secara rutin bertembung, sementara Turki juga telah menjalankan serangan udara dan drone ke sasaran di kawasan yang dikawal Kurdish.

Menurut aktivis pembangkang, pasukan SDF cuba menyusup masuk ke bandar Tal Battal di wilayah Aleppo utara yang dikawal pembangkang, menyerang kedudukan militan yang disokong Turki dan kumpulan Hayat Tahrir al Sham yang bersekutu dengan al-Qaeda.

Sementara itu, Pemantau Perang saudara Syria yang berpusat di Britain menyatakan bilangan kematian adalah 14 orang. Menurut Observatory tersebut, ranjau meletup semasa serangan yang berlaku pada waktu subuh.

SDF telah menjadi sekutu utama AS di Syria dalam kempen menentang kumpulan Negeri Islam yang dikalahkan di medan perang di negara yang dilanda perang itu pada Mac 2019.

AS mempunyai sekitar 900 tentera di timur Syria menyokong pasukan SDF dalam menargetkan sel-sel pemberontak Negeri Islam.