Serangan Iran yang gagal ke atas Israel ‘amat bertepatan’ mengenai keupayaan Tehran, kata DOD

(SeaPRwire) –   Setiausaha Akhbar Majlis Pertahanan Pentadbiran Amerika Syarikat Mejar Jeneral Pat Ryder berkata pada Isnin bahawa serangan Iran ke atas Israel pada hujung minggu lepas adalah “amat memberitahu” tentang keupayaan senjata Tehran.

Seorang wartawan telah bertanya kepada Ryder apa pelajaran yang diperolehi Amerika Syarikat daripada serangan itu dan apa yang dikatakannya tentang keupayaan pertahanan Iran dan Amerika Syarikat.

Ryder berkata Amerika Syarikat telah “mempelajari banyak perkara daripada ini,” tetapi enggan memasuki butiran.

“Saya pasti anda dapat menghargai saya tidak akan berada dalam kedudukan untuk membuat laporan selepas tindakan dari podium hari ini, selain daripada mengatakan ia amat memberitahu bahawa Iran melancarkan lebih daripada 300 ancaman udara, dan, seperti yang saya tekankan, 99% daripadanya telah ditembak jatuh,” katanya. “Jadi, ia menunjukkan koordinasi dan sinkronisasi yang rapat antara pertahanan udara AS dan rakan kongsi koalisi apabila menangani ancaman pertahanan udara di rantau ini.”

Serangan Iran ke atas Israel pada hujung minggu lepas melibatkan beratus-ratus drone, peluru berpandu balistik, dan peluru berpandu jarak jauh yang dilancarkan dari Iran, Iraq, Syria, dan Yemen. Ia termasuk 110 peluru berpandu balistik jarak sederhana, lebih daripada 30 peluru berpandu jarak jauh serangan darat, dan lebih daripada 150 drone, menurut Pentagon. Ryder berkata kedua-dua pesawat darat dan laut terlibat dalam serangan itu.

Hanya tujuh peluru berpandu balistik mencapai wilayah Israel, menyebabkan kerosakan kecil kepada pangkalan udara. Pasukan Israel dan Amerika Syarikat menembak jatuh yang lain dengan bantuan British dan Perancis.

Serangan itu dijangka luas kerana Iran telah memberi amaran selama beberapa hari akan membalas serangan udara ke atas konsulatnya di Syria awal bulan ini yang mengorbankan dua belas orang, termasuk komander kanan Pengawal Revolusi Islam (IRGC).

Serangan itu menandakan kali pertama Iran melancarkan serangan tentera langsung ke atas Israel, walaupun berdekad-dekad permusuhan, bermula sejak revolusi Islam negara itu pada 1979. Ketegangan antara kedua-dua negara telah mencapai tahap tertinggi dalam beberapa bulan kebelakangan ini, berikutan serangan 7 Oktober di mana militan Hamas menyerbu ke Israel, membunuh 1,200 orang dan mengambil ratusan tebusan.

Ryder enggan mengatakan sama ada Israel telah memaklumkan Washington mengenai rancangan kemungkinan membalas dendam, walaupun Majlis Perang Israel bertemu Isnin untuk membincangkan situasi itu.

Ryder berkata Iran tidak memberi amaran terlebih dahulu mengenai serangan itu, walaupun pegawai Turki, Jordan dan Iraq mempertikaikan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.