Serangan Drone menyerang pangkalan tentera AS di Syria, Iraq kerana ketegangan serantau daripada Perang Israel-Hamas meningkat

Serangan drone menargetkan pangkalan tentera AS di Syria, Iraq ketika ketegangan serantau daripada Perang Israel-Hamas meningkat.

Serangan drone menargetkan pangkalan AS di Syria pada hari Rabu, pada hari yang sama dengan serangan drone yang cuba dilakukan di Iraq, telah mengetahui.

Seorang pegawai pertahanan AS memberitahu bahawa bilangan tidak didedahkan drone menargetkan pangkalan AS Al-Tanf, terletak berhampiran sempadan Syria bersama Iraq dan Jordan.

Televisyen Al Mayadeen Lebanon yang pro-Iran melaporkan pada Khamis bahawa dua pangkalan tentera AS di Syria diserang, Reuters melaporkan. Selain serangan drone ke atas pangkalan Al-Tanf, Al Mayadeen TV melaporkan peluru berpandu menargetkan pangkalan Conoco di kawasan luar bandar wilayah Deir al-Zor utara.

Juga pada hari Rabu, terdapat cubaan serangan drone ke atas pangkalan AS di Iraq.

Setakat pagi Khamis, tiada pengesahan rasmi mengenai kedua-dua serangan itu.

Tidak jelas apa kecederaan atau kerosakan ke pangkalan itu, jika ada, disebabkan. Ia juga tidak diketahui segera berapa banyak drone yang digunakan atau siapa yang bertanggungjawab.

Di Iraq, tentera AS menangkis tiga drone serangan satu hala, menargetkan dua pangkalan tentera yang berbeza, dua pegawai pertahanan mengesahkan kepada . Pusat Pemerintahan Pusat AS (USCENTCOM) kemudian mengesahkan serangan itu.

Dua drone menargetkan pangkalan udara Ain al-Asad di barat Iraq, di mana tentera Amerika berada. Kecederaan ringan di kalangan pasukan gabungan dilaporkan.

Drone lain menargetkan pangkalan di utara Iraq, menurut USCENTCOM. Tiada kecederaan dilaporkan.

“Dalam tempoh 24 jam yang lalu, tentera AS mempertahankan diri terhadap tiga drone berhampiran tentera AS dan Gabungan di Iraq. Di barat Iraq, tentera AS terlibat dengan dua drone, memusnahkan satu dan merosakkan yang kedua, menyebabkan kecederaan ringan kepada pasukan Gabungan. Secara berasingan di utara Iraq, tentera AS terlibat dan memusnahkan sebuah drone, tidak menyebabkan kecederaan atau kerosakan. Kami terus menilai impak kepada operasi,” kata USCENTCOM.

Ia menambah, “Dalam masa amaran tinggi ini, kami sedang memantau situasi di Iraq dan rantau ini dengan teliti. Kami mahu menekankan tentera AS akan mempertahankan diri terhadap ancaman kepada tentera AS dan Gabungan.”

Tentera AS kini mempunyai kira-kira 900 tentera AS di Syria dan 2,500 tentera di Iraq, pegawai AS mengesahkan kepada . Pegawai itu enggan menyatakan siapa yang bertanggungjawab mengendalikan drone itu.

Serangan drone di Syria dan Iraq berlaku selepas letupan di Hospital Al-Ahli di Bandar Gaza dilaporkan membunuh beratus-ratus orang awam, menimbulkan ketegangan di rantau ini. Hamas segera menyalahkan letupan itu kepada serangan udara Israel, membawa sesetengah pihak segera mengutuk apa yang dipercayai serangan ke sasaran awam.

Pasukan Pertahanan Israel kemudian menawarkan bukti, termasuk gambar pengawasan, video letupan dan rakaman audio dalaman antara operatif Hamas yang semuanya mencadangkan roket yang dilancarkan oleh pengganas Palestin menyebabkan letupan itu.

Presiden Biden juga berkata, berdasarkan maklumat perisikan AS, bahawa Israel tidak bersalah.

Kumpulan pengganas di rantau ini juga berkata mereka akan secara sengaja menyerang sasaran AS jika AS terlibat dalam konflik itu. Biden melawat Tel Aviv pada hari Rabu dan mengulangi sokongan kepada Israel.

‘ Liz Friden, Chris Pandolfo, Danielle Wallace dan The Associated Press menyumbang kepada kemaskini ini.