Serangan beruang grizzly di Banff: Pakcik dedahkan mesej terakhir mengerikan yang diterima daripada pasangan Kanada sebelum kematian

Bapa saudara kepada seorang lelaki Kanada yang dicederakan mati oleh beruang grizzly minggu lepas bersama pasangannya di Taman Negara Banff, Alberta yang popular telah mendedahkan bahawa dia menerima mesej akhir daripada pasangan itu.

Colin Inglis memberitahu Calgary Herald beliau menerima panggilan SOS daripada peranti GPS Garmin Doug Inglis dan Jenny Gusse kira-kira jam 8:15 malam Jumaat lepas selepas mendengar beberapa jam sebelum itu bahawa mereka lewat sampai ke lokasi berkhemah di kawasan Lembah Panther taman itu.

“Serangan beruang teruk.” adalah mesej yang Inglis ingat mendapat dalam panggilan daripada peranti Garmin inReach pasangan itu. “Loceng amaran berbunyi, ‘ini tidak baik’ – itu bermakna ada sedikit pergaduhan. Anda benar-benar tidak berdaya untuk mengetahui apa yang sedang berlaku.”

Inglis juga diberitahu oleh pegawai-pegawai Parks Canada bahawa khemah yang digunakan pasangan itu “diremukkan dan pembaca e-buku mereka dibuka” di tempat serangan itu, di mana anjing border collie mereka Tris juga mati.

SERANGAN BERUANG GRIZZLY DI TAMAN NEGARA BANFF MENINGGALKAN PASANGAN, ANJING MATI

“Satu tin semburan beruang telah disembur habis, tetapi beruang ini tidak akan diganggu,” katanya dilaporkan menambah.

Inglis memberitahu Herald bahawa kedua-dua keponakannya dan Gusse bekerja di Pusat Penyelidikan Pertanian dan Agri-Makanan di Lethbridge dan telah menghantar kepadanya seluruh itinerari mendaki mereka sebelum meneroka Taman Negara Banff.

“Mereka mendekati segala-galanya dalam usaha luar mereka dengan cara yang sama mereka mendekati sains itu – pemetaan, perancangan, makanan, segala-galanya,” kata Inglis, mencatat pasangan itu merancang bersara tahun depan. “Mereka melakukan segala-galanya dengan betul, tetapi perkara buruk berlaku.”

PEMBURU ELK IDAHO MENEMBAK, MEMBUNUH BERUANG GRIZZLY MENYERANG DALAM ‘PERTEMUAN MENGEJUT’: PEGAWAI

Parks Canada berkata awal minggu ini bahawa kakitangannya menerima amaran Jumaat malam bahawa “serangan beruang” sedang berlaku di taman itu.

“Pasukan tindak balas tiba di tapak pada pukul 1 pagi dan menemui dua orang yang meninggal dunia,” katanya dalam satu kenyataan. “Semasa berada di kawasan itu, pasukan tindak balas bertemu dengan beruang grizzly yang memaparkan tingkah laku agresif, yang membawa kakitangan Parks Canada untuk menamatkan hayat beruang itu di tempat untuk memastikan keselamatan awam.”

Parks Canada kemudian berkata selepas menjalankan nekropsi bahawa beruang betina dalam serangan itu dianggarkan berusia lebih daripada 25 tahun dan dalam keadaan sederhana, dengan lemak badan kurang daripada biasa pada waktu tahun ini, menurut Reuters.

Agensi berita itu, memetik Parks Canada, juga melaporkan bahawa pegawai telah menemui makanan tergantung pada pokok di tempat kejadian untuk mengelakkan haiwan dengan betul.