Serangan badak Austria bunuh penjaga zoo, satu lagi cedera dalam percubaan menyelamatkan wira

Seekor badak menyerang sepasang suami isteri yang bekerja sebagai penjaga zoo di Austria pada hari Selasa, membunuh wanita itu dan mencederakan parah lelaki itu ketika dia cuba menyelamatkannya, pihak berkuasa berkata.

Serangan itu berlaku di Zoo Hellbrunn di bandar Salzburg di barat Austria.

Pengarah zoo Sabine Grebner memberitahu wartawan bahawa wanita berusia 33 tahun, warganegara Jerman dari Bavaria, pada hari itu ditugaskan untuk meletakkan racun serangga pada badan badak kerana mereka sangat sensitif terhadap gigitan serangga.

Badak betina berusia 30 tahun, Jeti, menyerang penjaga itu walaupun tidak jelas mengapa, agensi berita Austria APA memetik Grebner sebagai berkata.

Polis Salzburg berkata wanita itu “meninggal dunia di tempat kejadian kemalangan.” Percubaan untuk menghidupkannya semula tidak berjaya.

Penjaga zoo yang lain, warganegara Austria berusia 34 tahun yang sedang memberi makan haiwan-haiwan lain pada masa itu, juga diserang dan cedera apabila dia cuba menghalau badak itu dari isterinya. Wanita itu mengalami trauma dada teruk manakala suaminya mengalami patah kaki dan dibawa ke hospital, lapor APA.

Nama kedua-dua penjaga zoo itu tidak dikeluarkan mengikut peraturan privasi Austria.

Lelaki itu, seorang penjaga haiwan terlatih, telah bekerja di zoo itu sejak 2008, dan isterinya, seorang penjaga haiwan bertauliah, sejak 2014. Sebelum ini, dia bekerja di Munich, kata pengarah zoo.

Pengarah zoo berkata dia dikenali sebagai “sangat berhati-hati dan bijaksana dengan haiwan, dan dia mempunyai naluri yang sangat baik” dalam berurusan dengan mereka.

Grebner berkata keadaan sebenar bagaimana serangan itu berlaku masih perlu ditentukan.

“Mungkin ada sedikit gangguan,” katanya. “Kami sangat sedih dan terkejut.”

Semua peraturan keselamatan akan dinilai semula, katanya, sambil menambah bahawa tiada insiden sebelum ini di kandang badak, yang disediakan hampir 30 tahun lalu.

Grebner berkata Jeti seberat 1.8 tan dan telah berada di zoo itu sejak 2009. Dia berkata badak itu bekerjasama dan tidak pernah garang. Dia mengambil peranan sebagai makcik kepada haiwan muda dan melahirkan anaknya sendiri pada tahun 2015.

Zoo Salzburg mempunyai empat ekor badak – tiga betina dan satu jantan, lapor APA.

“Haiwan-haiwan sangat bekerjasama dan telah lama berada di Zoo Salzburg,” kata pengarah zoo itu. Dia berkata semua badak memberi respons terhadap pengendalian, datang dari luar ke rumah badak apabila mereka dipanggil dengan nama mereka, dan doktor haiwan boleh mengambil darah mereka tanpa anestesia, lapor APA.

Polis menyiasat serangan itu, kata agensi berita itu.

Zoo itu akan ditutup pada hari Selasa dan Rabu.