Sepanyol memimpin jalan dengan pasukan petugas kerana kerajaan berlumba-lumba untuk mengawal selia AI

Sepanyol telah menubuhkan pasukan petugas kecerdasan buatan (AI) Eropah yang pertama, mengambil langkah pertama yang tegas dalam menentukan undang-undang mengenai teknologi yang menjanjikan tetapi kontroversi ini kerana banyak kerajaan masih tidak pasti tentang cara terbaik ke hadapan.

Majlis Menteri pada 22 Ogos meluluskan Dekri Diraja untuk mewujudkan Agensi Penyeliaan Kecerdasan Buatan Sepanyol (AESIA), pasukan petugas yang akan bekerja di bawah bimbingan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan Transformasi Digital.

Pasukan petugas ini adalah yang pertama seumpamanya di Eropah, susulan Akta Kecerdasan Buatan Kesatuan Eropah, yang cuba menubuhkan rangka kerja untuk tadbir urus dan pengawasan teknologi yang semakin berkembang ini.

Dekri itu menyebut kesan global “yang tidak diragui lagi” teknologi AI dan kemajuan pesat yang dialami teknologi tersebut. AESIA, sebagai sebahagian daripada Strategi Kecerdasan Buatan Kebangsaan, akan cuba menyediakan rangka kerja di mana Sepanyol boleh terus membangunkan teknologi AI dan melaksanakan penggunaannya.

Dasar AI kekal sebagai topik yang sukar bagi banyak kerajaan kerana mereka kekal komited untuk membangunkan teknologi agar tidak ketinggalan di belakang negara-negara lain, tetapi tidak membenarkan penggunaan teknologi yang tidak terhad untuk ketakutan penyalahgunaan.

Negara-negara terkemuka telah berbeza pendapat tentang di mana garis pasir itu ditarik, dengan China dilaporkan memberi tentera daratnya kebebasan hampir mutlak kepada Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) untuk bereksperimen dengan teknologi itu dan menentukan hadnya sendiri sambil mewajibkan sebarang pembangunan platform AI generatif baharu lulus pemeriksaan keselamatan.

Itali mengambil sikap yang lebih keras dan melarang ChatGPT sementara pihak berkuasa menyiasat beberapa dakwaan pelanggaran data kebangsaan pada bulan Mac, tetapi kira-kira sebulan kemudian mengangkat larangan itu.

CEO Tesla Elon Musk pada hari Rabu memberitahu FOX Business’ Hillary Vaughn bahawa AI memerlukan “pengadil” untuk mengawal selia teknologi itu, tetapi beliau berhujah bahawa Kongres “belum” bersedia untuk melangkah ke dalam peranan itu. Musk bertemu dengan pemimpin teknologi lain, termasuk Mark Zuckerberg Meta, CEO OpenAI Sam Altman, pengasas Microsoft Bill Gates dan lain-lain di Capitol Hill di Washington, DC

“Saya fikir mesyuarat ini mungkin akan diturunkan dalam sejarah sebagai sangat penting untuk masa depan peradaban,” kata Musk, mencatat bahawa pada satu ketika, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, D-NY, meminta semua orang di bilik itu mengangkat tangan mereka jika mereka menyokong peraturan AI. “Dan saya percaya hampir semua orang berbuat demikian. Jadi itu tanda yang baik.”

“Urutan peristiwa tidak akan melompat ke hujung yang dalam dan membuat peraturan. Ia bermula dengan wawasan,” katanya kepada wartawan. “Anda mulakan dengan kumpulan yang dibentuk untuk mewujudkan wawasan untuk memahami situasi. Kemudian anda ada cadangan pembuatan peraturan.”

“Anda akan mendapat beberapa bantahan dari industri atau apa pun, dan kemudian akhirnya, anda mendapat konsensus mengenai pembuatan peraturan, bahawa pembuatan peraturan kemudian menjadi undang-undang atau peraturan,” tambahnya.

UK, yang berjanji 100 juta paun (£125.8 juta) untuk membeli cip NVIDIA untuk mencuba bersaing dengan pemimpin pembangunan AI lain seperti AS dan China, menugaskan institusinya untuk mewujudkan rangka kerja yang sama.

Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan UK telah mula berunding dengan Institut Alan Turing dan institusi undang-undang dan akademik lain untuk lebih memahami AI dan membantu membentuk keputusannya mengenai apa-apa rangka kerja sedemikian.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada bulan Julai mengadakan perbincangan rasmi pertamanya mengenai AI, menangani kedua-dua aplikasi tentera dan bukan tentera dan “akibat yang sangat serius untuk keamanan dan keselamatan global.”

Setiausaha Agung PBB António Guterres telah berulang kali mendesak ahli untuk membentuk badan pengawasan serupa dengan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa, kerana PBB tidak mempunyai kuasa untuk membentuk kumpulan sedemikian sendiri, tetapi beliau mencatat bahawa organisasi itu boleh mengemukakan cadangan, yang merancang untuk menerbitkannya menjelang akhir tahun.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.