Sepanyol berjaga-jaga tinggi susulan ancaman ISIS ketika pemimpin Eropah memberi amaran konflik dengan Rusia: ‘era praperang’

(SeaPRwire) –   Menteri Dalam Negeri, pada Selasa, mengumumkan bahawa ia berada dalam keadaan berjaga-jaga tinggi dan telah mengaktifkan semua sistem amaran dan tindak balas untuk mencegah serangan jihadis semasa perlawanan suku akhir Liga Juara-Juara yang dijadualkan akan berlangsung di Madrid pada Selasa dan Rabu, menurut laporan.

Pada Selasa, Real Madrid akan bertemu dengan Manchester City, manakala pada Rabu, Atlético Madrid akan bermain menentang Borussia Dortmund.

Ketika suku akhir menghampiri, ancaman telah dibuat oleh rangkaian pengganas negara Islam, yang telah mengancam serangan drone ke atas stadium, mengingatkan kebangkitan semula rangkaian itu selepas beberapa serangan maut awal tahun ini di tempat seperti Iran dan Moscow.

Kementerian, dipimpin oleh Fernando Grand-Marlask, berkata “Pasukan Keselamatan Negara dan Badan mempunyai semua sistem amaran awal dan perlindungan mereka diaktifkan, serta sistem tindak balas mereka bersedia” untuk mencegah serangan pengganas, menurut akhbar Sepanyol La Vanguardia.

Penerbitan itu melaporkan bahawa tindak balas itu termasuk lebih 2,000 ejen polis kebangsaan dan pengawal awam, yang akan menjaga ibu negara, serta anggota polis tempatan.

Sepanyol bukan satu-satunya negara dalam keadaan berjaga-jaga ketika suku akhir bersedia untuk berlangsung.

Pada Rabu, Paris St. Germain dan Barcelona akan bertemu di Paris, Perancis. Menteri Dalam Negeri Perancis Gérald Darmanin memberitahu wartawan pada Selasa bahawa polis telah mengukuhkan keselamatan untuk perlawanan itu, ketika beliau memberikan kemaskini tentang keselamatan semasa Olimpik musim panas ini.

“Kami telah melihat, antara lain, komunikasi dari Negara Islam yang menyasarkan khususnya stadium. Ia bukan sesuatu yang baru,” katanya.

Polis British juga berkata mereka sedari akan sebelum perlawanan malam Selasa antara Bayern Munich dan Arsenal di London, dan mempunyai rancangan polis yang kukuh.

Reuters melaporkan bahawa Negara Islam menyeru pengikutnya untuk mencipta semula serangan ke stadium Strade de France pada November 2015, dan dalam satu pos, kumpulan itu memuat naik imej stadium Parc des Princes Paris St. Germain, menurut Site Intelligence, yang menjejak komunikasi antara militan Islam.

Site Intelligence juga melaporkan bahawa militan digalakkan dalam satu pos lain untuk menggunakan drone untuk menyerang stadium jika mereka tidak dapat sampai ke lokasi secara fizikal.

“Jika mereka menyekat dan menindas di darat, maka serang mereka dari udara,” kata pos itu, yang menampilkan quadcopter terbang di atas Stadium Santiago Bernabéu Real Madrid.

Ancaman terbaru dari pengganas Islam menambah ketakutan bahawa Eropah berada di tepi perang.

Pegawai pertahanan Sweden mengeluarkan amaran pada Januari untuk bersiap sedia untuk perang ketika negara itu hampir menyertai NATO, yang telah mencetuskan ketakutan dan kepanikan di seluruh negara.

“Untuk sebuah negara yang mana kedamaian telah menjadi rakan yang menyenangkan hampir 210 tahun, idea bahawa ia adalah sesuatu yang tidak bergerak adalah sesuatu yang mudah di tangan,” kata Menteri Pertahanan Awam Sweden Carl-Oskar Bohlin di Persatuan dan Pertahanan Masyarakat, atau “Masyarakat dan Pertahanan”, persidangan kebangsaan tahunan di Sälen pada Ahad, menurut transkrip kerajaan. “Tetapi mengambil kenyamanan dalam kesimpulan ini telah menjadi lebih berbahaya daripada ia pernah menjadi untuk masa yang sangat lama,” katanya. “Ramai yang telah mengatakannya sebelum saya, tetapi biarkan saya berbuat demikian dalam kapasiti rasmi, lebih terang dan dengan ketelanjangan yang jelas: Mungkin akan berlaku perang di Sweden.”

Panglima Besar Angkatan Tentera Sweden Jeneral Micael Byden, yang melawat garis hadapan timur Ukraine pada Disember, juga berucap kepada persidangan Ahad, dengan memberi amaran kepada semua rakyat Sweden untuk bersiap sedia secara mental untuk kemungkinan perang kerana negara itu hanya dua langkah daripada keahlian NATO.

Pada akhir bulan lepas, Perdana Menteri Poland Donald Tusk menggesa negara-negara Eropah untuk meningkatkan pelaburan mereka dalam pertahanan, dengan mengatakan bahawa benua itu tidak bersedia untuk “era pra-perang” semasa.

Komentar itu dibuat semasa temubual dengan pelbagai akhbar di Eropah.
“Saya tidak mahu menakut-nakutkan sesiapa, tetapi perang bukan lagi konsep dari masa lalu,” katanya sebelum merujuk kepada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. “Ia nyata dan ia bermula lebih dua tahun lalu.”

Rusia telah meningkatkan serangan udara terhadap jirannya. Baru-baru ini, peluru berpandu Rusia secara ringkas melanggar ruang udara Poland semasa serangan . Ini mencetuskan Warsaw untuk meletakkan pasukannya dalam keadaan kesiapsiagaan yang tinggi.

Tusk memanggil bantuan segera untuk Ukraine untuk mempertahankan diri dan menyeru lebih kerjasama antara .

“Kita sedang hidup dalam masa paling kritikal sejak berakhirnya Perang Dunia Kedua,” katanya. “Saya tahu ia kedengaran menakutkan, terutamanya kepada generasi muda, tetapi kita perlu secara mental terbiasa dengan kedatangan era baru. Era pra-perang.”

Louis Casiano dan Danielle Wallace dari Digital, dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.