Seoul telah memulakan proses pendakwaan bagi pemimpin-pemimpin mogok yang melibatkan ribuan doktor Korea Selatan

(SeaPRwire) –   Ribuan doktor jururawat di hadapi tindakan untuk menggantung lesen perubatan mereka Selasa, sementara pihak berkuasa menekan untuk siasatan polis terhadap pemimpin mogok yang mengganggu operasi hospital.

Hampir 9,000 daripada 13,000 doktor jururawat dan pesakit di negara ini telah enggan bekerja selama dua minggu lepas untuk memprotes rancangan kerajaan untuk memasukkan ribuan pelajar lebih ke sekolah-sekolah perubatan negara dalam tahun-tahun akan datang. Kerajaan mengarahkan mereka untuk kembali bekerja menjelang 29 Februari, dengan menyebut ancaman kepada kesihatan awam, tetapi kebanyakan telah menentang ancaman penggantungan lesen dan penyiasatan.

Pegawai-pegawai berkata Korea Selatan perlu menambah lebih doktor untuk menangani penduduk yang semakin menua dan merancang untuk meningkatkan pengambilan pelajar perubatan tahunan ke 2,000 daripada 3,058 sekarang, bermula tahun hadapan. Tetapi banyak doktor berkata universiti tidak bersedia untuk menangani peningkatan mendadak dalam bilangan pelajar itu dan bahawa perkhidmatan perubatan negara akan teruk terjejas pada akhirnya.

Pada Isnin, kerajaan menghantar pegawai-pegawai ke hospital untuk mengesahkan ketiadaan doktor mogok, untuk memulakan langkah pentadbiran untuk menggantung lesen mereka. Sehingga kini, kerajaan telah secara rasmi mengesahkan ketiadaan lebih daripada 7,000 pemogok. Pada Selasa, pegawai-pegawai terus mengadakan pemeriksaan tapak ke hospital dan mula menghantar notis kepada sesetengah pemogok mengenai tindakan penggantungan lesen, mengikut Kementerian Kesihatan.

Park berkata lesen akan digantung selama sekurang-kurangnya tiga bulan. Doktor akan diberi peluang untuk membalas sebelum penggantungan berkuat kuasa.

“Doktor jururawat telah meninggalkan pesakit mereka tanpa perlindungan. Mereka bahkan telah meninggalkan bilik kecemasan dan unit rawatan rapi,” kata Park. “Kami tidak boleh diterima tindakan tidak bertanggungjawab ini. Mereka telah mengkhianati tanggungjawab professional dan etika mereka serta mengabaikan tanggungjawab undang-undang mereka.”

“Bagi mereka yang memimpin mogok, kami sedang memikirkan untuk memfailkan aduan dengan polis,” kata Timbalan Menteri Kesihatan Park Min-soo dalam sidang media. “Tetapi saya beritahu anda bahawa kami belum menentukan tepat bila kita akan berbuat demikian dan terhadap siapa.”

Di bawah undang-undang perubatan Korea Selatan, doktor yang enggan mematuhi perintah untuk menyambung semula kerja boleh dihukum dengan penjara tiga tahun atau denda 30 juta won (kira-kira $22,500 AS), serta penggantungan lesen perubatan selama setahun. Mereka yang menerima hukuman penjara boleh kehilangan lesen.

Pemerhati berkata kerajaan kemungkinan akan hanya menghukum pemimpin mogok, bukan semua ribuan doktor mogok. Mereka berkata ia akan mengambil beberapa bulan untuk menyelesaikan langkah pentadbiran untuk menggantung lesen 9,000 doktor mogok.

Salah seorang doktor jururawat mogok memberitahu Agensi Berita Associated Press pada Selasa bahawa beliau dan yang lain tidak berniat untuk kembali bekerja.

“Kami hanya bekerja untuk menyelamatkan pesakit tetapi kerajaan telah menjadikan kami penjenayah dalam masa sekejap. Doktor jururawat termasuk saya terluka sangat,” kata doktor itu, yang ingin hanya dikenali dengan nama keluarganya, Jeong, kerana takut kerana publisiti akan mendapat hukuman lebih berat.

Satu lagi doktor mogok memberitahu wartawan bahawa sesetengah mungkin akhirnya akan mengalah kepada tekanan kerajaan dan kembali ke hospital mereka tetapi dia tidak akan berbuat demikian. Walau bagaimanapun, dia berkata dia bimbang tentang tindakan undang-undang yang mungkin dihadapinya.

“Kerajaan mengadakan sidang media setiap pagi, di mana seorang pegawai tinggi yang tidak berani saya hubungi keluar dan bercakap. Saya tidak mempunyai sebarang rancangan tentang apa yang akan saya lakukan selepas lesen doktor saya digantung,” katanya, meminta kerahsiaan, dengan menyatakan kebimbangan serupa bahawa publisiti boleh menjadikan tindakan terhadapnya lebih teruk.

Doktor jururawat mogok ini hanyalah sebahagian kecil daripada 140,000 orang doktor negara ini, tetapi mereka menyumbang 30-40% daripada jumlah keseluruhan doktor di sesetengah hospital, di mana mereka membantu doktor kanan semasa latihan.

Ramai doktor kanan menyokong doktor jururawat tetapi tidak menyertai mogok mereka.

Polis Korea Selatan berkata mereka sedang menyiasat lima ahli kanan Persatuan Perubatan Korea, selepas Kementerian Kesihatan memfailkan aduan terhadap mereka atas dakwaan menggalakkan dan membantu mogok doktor jururawat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.