Seorang ‘nabi’ yang mendiami diri didakwa atas eksploitasi 251 anak di Zimbabwe

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki yang menamakan dirinya Nabi Ishmael telah didakwa pada hari Khamis selepas polis menyerbu kompleks di mana beliau memimpin sebuah kultus agama dan mendapati lebih daripada 250 kanak-kanak yang dikekalkan jauh daripada sekolah dan digunakan sebagai buruh murah.

Polis juga mendapati 16 kubur tidak didaftarkan, termasuk tujuh bayi, di ladang kira-kira 21 batu barat laut ibu negara, Harare.

Ishmael Chokurongerwa dan tujuh pembantunya telah didakwa dengan mengeksploitasi kanak-kanak dan menafikan mereka akses dan perkhidmatan kesihatan. Jurucakap polis Paul Nyathi berkata siasatan masih berterusan dan pihak berkuasa mungkin akan menuntut lebih banyak dakwaan.

Pemimpin kultus juga dituduh melanggar undang-undang yang memerlukan kematian dan pengebumian untuk didaftarkan. Media negara melaporkan kira-kira 1,000 orang tinggal di ladang sebelum serbuan itu.

Chokurongerwa, 56, dan pembantunya akan kekal di bawah kawalan selepas seorang majistret berkata pada perbicaraan mahkamah mereka bahawa beliau akan membuat keputusan mengenai permohonan ikat jamin mereka minggu depan. Tiada daripada lelaki itu mempunyai wakil undang-undang pada perbicaraan itu dan tidak jelas di mana mereka ditahan.

Mereka merayu kepada majistret untuk melepaskan mereka dengan ikat jamin, dengan mengatakan mereka bukan orang yang ganas dan mempunyai anak-anak untuk dijaga yang akan menderita jika mereka dihantar ke penjara.

Beberapa pengikut Chokurongerwa pergi ke perbicaraan di bandar berhampiran Norton untuk menunjukkan sokongan kepadanya.

“Datang hujan, datang guruh, kami akan mengikut Tuhan kami,” kata Tabeth Mupfana, seorang wanita 34 tahun yang mengatakan dia lahir ke dalam kultus itu ketika berada di lokasi lain dan tidak mengalami sebarang penderaan. “Kami tidak akan pernah meninggalkan agama kami. Kami seperti gajah, tiada apa yang boleh menghalang kami. Semua orang yang melawan kami adalah pedagang syaitan.”

Seorang lelaki yang tinggal berhampiran ladang itu berkata ia dijalankan seperti kilang, menghasilkan sabun, minyak masak dan perabot untuk dijual, sementara kultus itu juga menanam tanaman dan memelihara haiwan ternakan.

Pegawai polis bersenjata dengan gas pemedih mata dan anjing tiba di ladang Selasa dalam trak. Mereka mendapati 251 kanak-kanak “sedang digunakan untuk melaksanakan pelbagai aktiviti fizikal untuk faedah kepimpinan kultus,” kata Nyathi. Beliau berkata 246 daripada kanak-kanak itu tidak mempunyai sijil kelahiran.

Mereka “terdedah kepada penderaan sebagai buruh murah, melakukan kerja manual atas nama diajar keterampilan kehidupan,” kata Nyathi.

Polis kembali ke ladang Rabu bersama pekerja sosial dan mengumpul kanak-kanak dan wanita, kebanyakannya dengan bayi, dan membawa mereka ke pusat perlindungan dalam bas.

Kultus itu dipercayai menjadi salah satu kumpulan Kristian Apostolik Zimbabwe yang banyak, pengikutnya kelihatan dengan jubah putih panjang, dengan wanita dan gadis juga memakai tudung kepala putih. Kumpulan Apostolik mencampur aduk kepercayaan tradisional dengan doktrin Pentakosta. Beberapa daripadanya eksklusif dan mengelakkan perubatan moden, mengekalkan kanak-kanak jauh dari sekolah dan amalkan poligami.

Mereka kadang kala mencari penyembuhan bagi penyakit melalui doa dan penggunaan air suci dan batu diurapi.

Gereja-gereja Apostolik sangat popular di Zimbabwe, dengan Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan mereka merupakan denominasi agama terbesar di negara itu dengan kira-kira 2.5 juta pengikut dalam negara 15 juta orang.

Di ladang pada hari Khamis, kebanyakannya lelaki kekal, duduk dalam kumpulan kecil dan semua memakai t-shirt putih seragam dan seluar pendek khaki. Mereka enggan memberikan nama mereka.

Seorang lelaki berkata: “Kami berbeza, tetapi kami bukan aneh. Kami hanya mempunyai kepercayaan kami sendiri yang datang terus daripada Tuhan dan bukan dari kitab suci. Hak asasi manusia dilaksanakan secara terpilih di negara ini. Sesetengah daripada kami tidak mempunyai sebarang hak.”

Satu lagi mengkritik .

“Kami bukan kultus, kami berada di sini secara sukarela,” katanya. “Saya tidak pernah melihat kekejaman sebegini. Polis menyeret isteri dan anak-anak kami ke dalam bas seperti penjenayah.” Beliau berkata kumpulan itu terdiri daripada orang-orang yang bekerja keras yang menjaga diri mereka.

Lelaki lain menjalankan kerja mereka di bangunan kecil yang berselerak di ladang, beberapa daripada mereka menyambung keluli dan yang lain menggiling jagung.

Edmore Kwesa berkata dia tinggal berhampiran ladang itu dan mempelajari sedikit mengenai cara mereka dengan bercakap dengan ahli kultus yang mengambil lembu nabi untuk menggembala di padang rumput komunal. Beliau berkata kumpulan itu eksklusif tetapi “giat”.

“Ia seperti kilang mini di sana,” katanya. “Mereka menghasilkan sabun, minyak masak, perabot, tanaman dan ternakan begitu banyak. Tetapi tiada seorang pun menerima upah. Sebaliknya, setiap ahli meminta bekalan daripada nabi, yang mengedarkannya mengikut keperluan.”

Kultus itu menjual produk mereka di pusat perniagaan tempatan, manakala orang luar juga boleh membeli barangan terus dari ladang, katanya.

“Apabila salah seorang daripada mereka meninggal dunia, mereka hanya mengebumikan antara satu sama lain di sana tanpa penyertaan dari luar kultus mereka,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.