Senator-senator GOP mengkritik langkah pentadbiran Biden di Afrika kerana Rusia cuba mengisi kekosongan

(SeaPRwire) –   JOHANNESBURG – Dengan dua di kawasan Sahel yang luas semakin bergantung kepada Moscow, memberitahu tentera AS yang berjuang menentang aktiviti pengganas Islam untuk keluar dan membenarkan pasukan upahan tentera Russia masuk, pemimpin GOP yang terkemuka telah menyerang dasar luar negara Pentadbiran Biden, dengan salah seorang memanggilnya “bencana.”

“Dasar luar negara Presiden Biden telah menjadi bencana di setiap benua, dan Afrika tidak terkecuali,” kata Sen. Tim Scott, R-S.C., kepada Digital.

Senator itu terus berkata: “Semasa Rusia dan China bekerja keras untuk mengusir AS dari kawasan yang akan menjadi rumah kepada suku daripada penduduk bumi pada masa akan datang, Pentadbiran Biden terus gagal dan melemahkan kepentingan strategik negara kita dengan rakan-rakan Afrika kita.”

Scott menambah: “Jelas sekali bahawa hasil pilihan raya November akan mempunyai kesan besar, bukan sahaja sama ada rakyat Amerika terus menanggung Bidenomics dan kos naik minyak dan beli-belah, tetapi juga kedudukan global negara kita yang semakin merosot.”

Junta tentera Niger telah memberitahu 1,000 anggota tentera dan kontraktor perkhidmatan AS untuk meninggalkan bandar – sementara membenarkan upahan tentera Russia Wagner berpindah ke pangkalan udara yang sama yang menempatkan perosnal AS. Sesetengah daripada 100 anggota perkhidmatan AS di Chad juga telah diperintahkan untuk keluar.

Terutamanya di Afrika Barat, Rusia mendapat pengaruh, kerap didakwa atas kos AS.

Ketua Pemerintah Afrika Komander, Jeneral Marin Michael E. Langley, menyatakan baru-baru ini bahawa keganasan sedang memusnahkan nyawa Afrika dan “menabur benih ekstremisme keganasan dan pengeksploitan Rusia di seluruh rantau benua itu.”

., berkata kepada Digital, “AS tidak berjuang untuk pengaruh di Afrika, tetapi walaupun usahanya, Rusia tidak memenangi kebanyakan orang Afrika.” Risch, ahli terkemuka Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Senat, menambah: “Menyederhanakan situasi semasa di Afrika ini memberi terlalu banyak kredit kepada Rusia dan pelaku buruk lain yang mengeksploitasi cabaran ekonomi, politik dan keselamatan untuk keuntungan mereka sendiri. Walaupun pentadbiran ini bercakap besar tentang kejayaannya di Afrika, benua itu bukan fokus dasar luar negara utama – tindakan, belanjawan dan dasar pentadbiran menunjukkan itu.”

Beliau terus berkata: “AS mempunyai kuasa untuk dengan cepat mengubah trend semasa negara-negara Afrika cenderung menyokong pandangan anti-Barat. Dengan mengambil tindakan dasar yang lebih kuat bekerjasama dengan rakyat Afrika, kita boleh memberi kesan yang besar dan segera, dan mengubah trend ini.”

“Amerika Syarikat kini secara berkesan telah dipinggirkan dari Chad, Niger, Mali dan Burkina Faso, memberi lebih ruang untuk Rusia dan China,” kata Ketua Minoriti Senat Mitch McConnell, R-Ky., kepada Senat pada 2 Mei. “Pentadbiran bersikap lebih seperti burung unta daripada kuasa besar selama dua tahun.”

Memandang kepada 54 negara yang membentuk benua Afrika, seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri berkata kepada Digital “Setiausaha Blinken telah jelas tentang komitmen Amerika Syarikat untuk memperdalam dan meluaskan perkongsian kita antara Amerika Syarikat dan negara-negara, institusi dan rakyat Afrika. Strategi Amerika Syarikat terhadap Afrika berdasarkan kepercayaan bahawa demokrasi dan tadbir urus yang baik, pembangunan dan kestabilan saling berkait rapat. Bersama rakan serantau kami, kami komited untuk bekerja sama dengan negara-negara Afrika untuk mempromosikan demokrasi, memupuk pembangunan mampan, memerangi keganasan dan meningkatkan keselamatan.”

“Kami terus bimbang dengan peningkatan keganasan dan trend kemanusiaan yang memburuk di seluruh kawasan Sahel. Satu-satunya penyelesaian jangka panjang untuk wabak keganasan ialah menyediakan tadbir urus yang baik berdasarkan kedaulatan undang-undang, menghormati hak asasi manusia dan mempromosikan kerukunan sosial. Bergantung terlalu banyak kepada pendekatan tentera sahaja terhadap ketidakstabilan dan usaha yang tidak mencukupi untuk melindungi orang awam daripada pelanggaran hak asasi manusia akan hanya mengeraskan pemacu struktural ketidakstabilan.”

Washington telah mengisytiharkan secara awam bahawa ia akan menarik pasukan daripada Niger, tetapi 1,000 perosnal masih berada di sana, dengan seorang pegawai berkata kepada Digital minggu lepas bahawa pegawai “terlibat dalam perbincangan terus-terang dengan pihak berkuasa di Niger.”

Semasa sidang akhbar Kementerian Luar Negeri Selasa, jurucakap Vedant Patel memberitahu wartawan bahawa dalam perbincangan dengan kerajaan baru Niger (CNSP), “Kami tidak dapat mencapai pemahaman yang akan membenarkan Amerika Syarikat mengekalkan kehadiran tentera di Niger, dan kami sedang bekerja dengan CNSP untuk menarik balik pasukan AS dengan cara yang tertib dan bertanggungjawab.”

Tentera AS sedang digunakan sebagai “pion” oleh Washington, untuk cuba mendapatkan kebenaran penerbangan tentera dan medevac di Niger, dakwa Rep. Matt Gaetz, R-Fla., dalam kenyataan yang diberikan oleh pejabatnya kepada Digital. “Hari ini, lebih daripada seribu orang tidak mendapat bekalan yang mencukupi sejak Mac berikutan rampasan kuasa.”

Gaetz terus berkata: “Biden mempunyai dua pilihan: bekalkan semula tentera kita atau bawa mereka pulang secepat mungkin. Gagasan bahawa kita membenarkan penjahat negara ketiga – yang kita latih – menentukan syarat-syarat kesejahteraan tentera Amerika adalah lanjutan malapetaka dasar luar negara Biden.”

Kontroversi juga berlaku di sebelah Chad, dengan junta tentera di sana mahu tentera AS keluar dari negara mereka. Washington mempunyai kira-kira 100 anggota perkhidmatan berjuang menentang keganasan yang ditempatkan di sana. Sesetengah telah ditarik keluar semasa pilihan raya presiden minggu lepas, tetapi sumber mencadangkan penarikan ini “sementara.”

Masuklah Kremlin. Niger pula telah mengalu-alukan sehingga 100 anggota tentera yang dipercayai upahan tentera Wagner untuk menubuhkan pangkalan operasi di hangar di pangkalan udara yang sama 101 menempatkan perosnal AS.

Kemungkinan berlepasnya pasukan AS dari Niger dan Chad “menang untuk Putin,” kata Rebekah Koffler, penganalisis risikan tentera strategik dan Penasihat Hal Ehwal Luar Negara untuk Digital. “Apa-apa peralatan tentera yang ditinggalkan akan diambil oleh Rusia yang sentiasa mencari senjata AS yang ditinggalkan di medan tempur atau ditinggalkan di pangkalan tentera. Sistem pertempuran itu akan diperoleh, diperiksa, dan sama ada direka semula terbalik atau langkah-langkah balas akan dibina di dalam sistem senjata Rusia untuk mengurangkan keberkesanan senjata AS.”

“Jelas Amerika Syarikat menghadapi cabaran dalam mengekalkan kedudukannya di Afrika Barat,” kata Gustavo de Carvalho, penyelidik kanan untuk Tadbir Urus dan Diplomasi Afrika di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Afrika Selatan, kepada Digital. “Tetapi ia seolah-olah dilema ayam dan telur. Adakah Rusia dan China benar-benar bekerja untuk menggantikan Barat, atau adakah Barat kehilangan pengaruh sementara China dan Rusia mengisi jurang?”

“Dalam kes Afrika Barat,” tambah de Carvalho. “Saya percaya ini lebih kepada kes Barat kehilangan pengaruh dan Rusia memanfaatkan kekosongan keselamatan tertentu. Hubungan negara-negara Barat dan kerajaan Sahelian menjadi begitu retak baru-baru ini sehingga Rusia mengambil kesempatan atas kekosongan yang ditinggalkan.”

Masuklah China. Koffler mengisytiharkan minggu ini: “Dari segi ekonomi, AS tidak kalah dalam pertempuran untuk Afrika kepada Rusia, tetapi ia kalah kepada China.” Koffler mendakwa China, dengan inisiatif Jalur dan Landasannya, mempunyai perdagangan bernilai $254 bilion setahun dengan Afrika, manakala AS mempunyai $64 bilion, dan Rusia hanya $18 bilion.

De Carvalho menekankan bahawa matlamat China bukanlah ketenteraan, tetapi “ia penting untuk menyatakan bahawa kehadiran China tidak semestinya sama dengan dominasi. China cenderung lebih berminat untuk menjamin faedah kewangan dan akses pasaran, berbanding menggunakan pengaruhnya sebagai alat terus untuk mengandungi Barat.”

De Carvalho menyatakan bahawa beliau percaya Washington perlu menukar fokusnya – bukan apa yang dilihat, tetapi bagaimana ia dilihat. Beliau berkata: “Jika AS mahu meningkatkan pengaruhnya, ia perlu melihat situasi di Afrika bukan sebagai persaingan antara kuasa-kuasa besar, tetapi sebagai peluang untuk bekerjasama dengan negara-negara Afrika dan rakyatnya dalam membina masa depan yang lebih baik.”

“Amerika Syarikat perlu mengubah pendekatan dan melihat Afrika sebagai peluang, bukan ancaman,” katanya. “Dengan bekerjasama erat dengan rakan-rakan Afrika, AS masih boleh memainkan peranan penting dalam membantu benua itu mencapai potensinya yang besar.”

“Rusia dan China tidak akan dapat menggantikan pengaruh Barat di Afrika jika Barat mampu memperbaiki hubungannya dengan rakyat Afrika dan memainkan peranan yang lebih positif dalam membantu benua itu mencapai kemajuan dan kestabilan,” tambah de Carvalho.

“Jika AS mahu meningkatkan pengaruhnya, ia perlu menukar fokus – bukan apa yang dilihat, tetapi bagaimana ia dilihat,” katanya.

De Carvalho berkata, “Jika AS mahu meningkatkan pengaruhnya, ia perlu menumpukan usaha pada kerjasama ekonomi dan keselamatan bersama rakan-rakan Afrika, bukan hanya mengkritik tindakan Rusia dan China.”

Beliau menambah, “Dengan mengubah pendekatan dan melihat Afrika sebagai peluang bukan ancaman, AS masih boleh memainkan peranan penting dalam membantu benua itu mencapai potensinya yang besar.”

De Carvalho berkata, “Jika AS mahu meningkatkan pengaruhnya, ia perlu menumpukan usaha pada kerjasama ekonomi dan keselamatan bersama rakan-rakan Afrika, bukan hanya mengkritik tindakan Rusia dan China.”

“Dengan mengubah pendekatan dan melihat Afrika sebagai peluang bukan ancaman, AS masih boleh memainkan peranan penting dalam membantu benua itu mencapai potensinya yang besar,” katanya.

“Rusia dan China tidak akan dapat menggantikan pengaruh Barat di Afrika jika Barat mampu memperbaiki hubungannya dengan rakyat Afrika dan memainkan peranan yang lebih positif dalam membantu benua itu mencapai kemajuan dan kestabilan,” tambah de Carvalho.

“Jika AS mahu meningkatkan pengaruhnya, ia perlu menukar fokus – bukan apa yang dilihat, tetapi bagaimana ia dilihat,” katanya.

De Carvalho berkata, “Jika AS mahu meningkatkan pengaruhnya, ia perlu menumpukan usaha pada kerjasama ekonomi dan keselamatan bersama rakan-rakan Afrika, bukan hanya mengkritik tindakan Rusia dan China.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.