Senator GOP gesa DOD ambil tindakan selepas bertembung kapal China, Filipina Coast Guard

(SeaPRwire) –   Senator Eric Schmitt, R-Mo., meminta tindakan diambil oleh Kementerian Pertahanan AS berikutan intimidasi berterusan China terhadap Filipina di Laut China Selatan yang dipertikai.

Ahli politik Republikan itu menghantar surat kepada Setiausaha Lloyd Austin pada Selasa menekankan “kebimbangan seriusnya mengenai peningkatan isi dan ketegasan konfrontasi oleh Parti Komunis China, terutamanya terhadap Filipina.”

“Saya meminta Jabatan Pertahanan bergerak dengan cepat untuk menyokong Filipina dalam menangani tingkah laku agresif China.”

Surat Schmitt datang selepas collision antara anggota Pengawal Pantai China dan Filipina. Pengawal Pantai China dan kapal-kapal pengiring menghalang Pengawal Pantai Filipina dan kapal bekalan dari Second Thomas Shoal yang dipertikai, menyemburkan air bertekanan tinggi dan melakukan gerakan berbahaya lain dalam cubaan untuk menghalang masuk. Sekurang-kurangnya empat anak kapal Filipina cedera.

China menuduh kapal Filipina memasuki kawasan perairan secara haram dan menuduh salah satunya menabrak kapal China.

Satu pasukan tugasan Filipina berkata tindakan China “satu lagi cubaan untuk menghalang atau menghalang misi bekalan dan penukaran rutin secara haram.”

Schmitt menyatakan pada Selasa konfrontasi diikuti “siri usaha agresif oleh Parti Komunis China untuk menuntut tuntutan wilayahnya yang tidak sah di Laut China Selatan.”

“Pentadbiran Biden mengekalkan pendirian Pentadbiran Trump bahawa serangan terhadap kapal awam, pesawat dan angkatan bersenjata Filipina akan memanggil komitmen pertahanan bersama di bawah Artikel IV Perjanjian Pertahanan Bersama 1951 AS-Filipina,” kata Schmitt. “Saya meminta Jabatan Pertahanan untuk memberikan Kongres dengan rancangan menyeluruh bagaimana Amerika Syarikat boleh membantu Filipina menangani tindakan haram sebegini oleh Parti Komunis China di Laut China Selatan.”

Washington telah mengutuk dengan kuat tindakan Pengawal Pantai China dan dutanya di Manila, MaryKay Carlson, berkata AS berdiri bersama Filipina dan penyokong undang-undang antarabangsa.

Di Washington, jurucakap Kementerian Luar Negeri AS Matthew Miller berkata insiden terbaru menunjukkan “ketidakpedulian berbahaya China terhadap keselamatan rakyat Filipina dan juga undang-undang antarabangsa,” dan bahawa China campur tangan dengan “operasi maritim sah Filipina.”

Jurucakap Pentadbiran Pertahanan Maj. Jen. Patrick Ryder berkata tindakan China “menunjukkan ketidakhormatan terhadap undang-undang antarabangsa.”

“Kami menyeru Republik Rakyat China mematuhi keputusan mahkamah antarabangsa yang mengikat secara sah pada 2016. Amerika Syarikat akan terus berdiri bersama sekutu Filipina kami dan komitmen pertahanan bersama kami adalah tidak dapat diganggu gugat,” katanya.

Keputusan “mengikat secara sah” yang dirujuk Ryder merujuk kepada mahkamah antarabangsa 2016 yang menubuhkan bahawa perairan mengelilingi Second Thomas Shoal terletak dalam zon ekonomi eksklusif Filipina.

Pertengkaran wilayah jangka panjang di Laut China Selatan dijangka dibincangkan dalam sidang kepimpinan Negara-Negara Asia Tenggara dan sekutu Australia mereka pada Rabu di Melbourne.

Konfrontasi telah mencetuskan kebimbangan konflik lebih besar yang boleh melibatkan Amerika Syarikat. AS memberi amaran ia terpaksa mempertahankan Filipina, sekutu perjanjian pertahanan tertua di Asia, jika pasukan, kapal dan pesawat Filipina diserang bersenjata, termasuk di Laut China Selatan. China memberi amaran AS berhenti campur tangan dalam apa yang dipanggil pertengkaran keturunan Asia semata-mata.

Brunei, Malaysia, Vietnam dan Taiwan juga mempunyai tuntutan bertindih di laluan perdagangan strategik global itu, yang dipercayai juga berada di atas simpanan gas dan minyak bawah laut yang kaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.