Sempadan Korea Utara dibuka kepada pelawat asing buat kali pertama sejak COVID-19: laporan

Korea Utara dilaporkan akan membenarkan kemasukan tetap warga asing terpilih buat kali pertama sejak wabak COVID-19.

Perubahan dasar ini bermula Isnin dan menamatkan larangan bertahun-tahun ke atas hampir sesiapa pun orang luar memasuki kerajaan penyendiri untuk perniagaan, perjalanan atau hubungan diplomatik bukan penting.

Media negara Cina pertama kali melaporkan keputusan itu, walaupun saluran berita Korea Utara belum mengumumkan perubahan itu, menurut Agensi Berita Yonhap.

Parameter dasar kemasukan sempadan Korea Utara dalam era pasca-wabak masih belum diketahui, tetapi negara itu dikenali kerana penelitian yang intensif terhadap orang luar dan larangan perjalanan antarabangsa yang menyeluruh

Korea Utara telah berusaha untuk membuka dirinya sepenuhnya sejak wabak COVID-19, apabila rejim tidak dapat mengerahkan sumber dan infrastruktur yang diperlukan untuk berjuang secara berkesan terhadap wabak dalam sempadannya.

Kumpulan elit Korea Utara yang tinggal di luar negara mula masuk semula bulan lalu selepas syarikat penerbangan negara itu mula menjalankan penerbangan tetap ke China dan Rusia buat kali pertama dalam beberapa tahun.

Air Koryo, syarikat penerbangan milik negara Korea Utara, telah mula mengendalikan tiga penerbangan seminggu dari lapangan terbang Pyongyang ke Beijing.

Penerbangan pertama tiba dengan sedikit penumpang masuk tetapi kembali ke Korea Utara dengan lebih kurang 400 warganegara Korea Utara yang tinggal di China semasa sekatan wabak.

Satu lagi penerbangan komersial Korea Utara tiba di Vladivostok, Rusia, pada pagi Jumaat.

Pesawat itu membuat pusingan balik ke Korea Utara menjelang tengah hari dengan penumpang di atas kapal.

Diktator Korea Utara Kim Jong Un berlepas selepas lawatan enam hari ke Rusia awal bulan ini, dengan membawa beberapa senjata letupan sebagai hadiah.

Kim bertemu dengan Presiden Rusia Vladimir Putin untuk membincangkan kemungkinan perjanjian senjata, walaupun tiada perjanjian telah ditandatangani lagi. Sebelum Kim berlepas menaiki keretapi berperisai, bagaimanapun, seorang gabenor wilayah Rusia telah menghadiahkannya dengan lima dron “kamikaze” letupan, sebuah dron pengintip dan sebuah rompi kalis peluru, menurut media negara Rusia.