Sekurang-kurangnya lima bot pelarian Rohingya dikesan di persisir pantai Indonesia

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Indonesia mengesan sekurang-kurangnya lima bot yang dipadatkan dengan pelarian menghampiri pantai wilayah Aceh, kata pegawai pada Khamis.

Bot-bot ini terbaru dalam lonjakan kapal yang tiba di Aceh, kebanyakannya membawa pelarian Rohingya dari selatan Bangladesh, di mana mereka yang ditindas melarikan diri pada 2017 berikutan serangan oleh tentera di tanah air mereka Burma.

Indonesia meningkatkan rondaan perairannya selepas peningkatan tajam pelarian Rohingya tiba sejak November, kata Panglima Pangkalan Tentera Udara Kolonel Yoyon Kuscahyono. Beliau berkata rondaan udara mengesan sekurang-kurangnya lima bot Rabu memasuki perairan Indonesia, kemungkinan membawa pelarian Rohingya. Mereka dikesan memasuki daerah Lhokseumawe, Aceh Timur, Pidie, Aceh Besar dan Sabang di utara wilayah Aceh.

Indonesia merayu kepada masyarakat antarabangsa untuk bantuan pada 12 Disember, selepas lebih 1,500 pelarian Rohingya tiba di pantainya sejak November.

Umat Islam membentuk hampir 90% daripada 277 juta penduduk Indonesia, dan Indonesia pernah menoleransi pendaratan sedemikian dan Malaysia menolak mereka. Tetapi terdapat lonjakan sentimen anti-Rohingya pada 2023, terutamanya di Aceh, bahagian utara pulau Sumatera, di mana kebanyakan mereka tiba. Penduduk menuduh Rohingya tingkah laku buruk dan mencipta beban, dan dalam beberapa kes telah menolak bot mereka.

Dengan tekanan semakin besar ke atas kerajaan Presiden Joko Widodo untuk bertindak, beliau berkata Indonesia akan masih membantu pelarian secara kemanusiaan sementara.

Indonesia, seperti Thailand dan Malaysia, bukanlah penandatangan Konvensyen Pelarian PBB 1951 menetapkan perlindungan undang-undang mereka, jadi tidak wajib menerima mereka. Walau bagaimanapun, mereka sehingga kini telah memberi semua perlindungan sementara kepada pelarian dalam kesusahan.

Jurucakap Lalu Muhamad Iqbal memberitahu pemberita Rabu bahawa kerajaan bersedia menyediakan perlindungan sementara untuk pelarian Rohingya “memberi masa untuk organisasi antarabangsa yang mempunyai mandat untuk menangani perkara ini, terutamanya UNHCR, dapat menunaikan tanggungjawab mereka.”

Kira-kira 740,000 Rohingya telah ditempatkan semula di Bangladesh selepas melarikan diri daripada rumah mereka di negara jiran Burma untuk melarikan diri daripada kempen balas dendam kejam yang dilaksanakan pada 2017 oleh pasukan keselamatan. Tuduhan rogol beramai-ramai, pembunuhan dan pembakaran seluruh kampung tercatat dengan baik, dan mahkamah antarabangsa sedang mempertimbangkan sama ada pihak berkuasa Burma melakukan genosid dan pelanggaran hak asasi manusia yang serius.

Rohingya Muslim kebanyakannya dinafikan hak kewarganegaraan di Burma majoriti Buddha dan menghadapi diskriminasi sosial meluas. Usaha untuk mengembalikan mereka gagal kerana keraguan keselamatan mereka boleh dipastikan.

Kebanyakan pelarian yang melarikan diri dengan laut cuba mencapai Malaysia majoriti Islam, timur Aceh merentasi Selat Melaka, mencari kerja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.