Sekurang-kurangnya empat maut, 14 lagi hilang dalam kebakaran besar merosakkan bangunan kediaman

(SeaPRwire) –   Api yang bergerak cepat telah merosakkan bangunan kediaman bertingkat di Khamis, meninggalkan sekurang-kurangnya empat orang maut dan 14 orang hilang, menurut pihak berkuasa tempatan.

Kebakaran yang memusnahkan itu meletus pada petang Khamis di bandar Valencia, Sepanyol timur kira-kira pukul 5.30 petang waktu tempatan di kawasan Campanar.

Api bermula di tingkat keempat sebahagian daripada kompleks itu dan dengan cepat merebak ke bangunan bersebelahan.

Video dramatik daripada tapak kejadian menunjukkan keseluruhan kompleks diliputi api apabila bomba berusaha untuk memadamkan api yang berleluasa. Nyalaan api dilihat meletup dari tingkap manakala bomba menggunakan kren untuk mengangkat dua penduduk daripada satu balkoni.

Seorang bomba juga terpaksa melompat dari tingkat pertama ke matras kejut di bawah.

Asap gelap dilihat mengembang ke langit malam manakala angin kencang sehingga 40 batu sejam dilaporkan oleh agensi cuaca Sepanyol Aemet dan dipercayai telah memainkan peranan dalam penyebarannya yang pantas.

Kira-kira 90 askar daripada Unit Kecemasan Tentera Darat Sepanyol dan 40 trak bomba juga dihantar.

Terdapat kebimbangan bahawa lapisan bangunan mungkin telah membantu api merebak dengan cepat, serupa dengan kebakaran di London pada 2017 yang mengorbankan 72 nyawa.

Bangunan itu menggunakan bahan poliuretana yang kini tidak banyak digunakan kerana kebimbangan terhadap ketumpahan, sementara ia juga mempunyai lapisan aluminium, kata Esther Puchades, naib presiden Majlis Jurutera Teknikal Perindustrian Valencia, kepada agensi berita Sepanyol EFE.

Kira-kira 450 orang dipercayai tinggal di blok-blok apartmen itu, menurut akhbar Sepanyol El Pais, walaupun tidak jelas berapa ramai yang berada di sana semasa kebakaran.

Bangunan itu, terdiri daripada dua menara disambungkan oleh apa yang dipromosikan oleh pemajunya sebagai “lif panoramik”, mempunyai 138 apartmen, akhbar El Pais melaporkan.

Bomba terus menyemprot bahagian bangunan yang terbakar selama lebih kurang 15 jam selepas kebakaran bermula, dengan gambar pada Jumaat menunjukkan sisa-sisa struktur yang hangus terbakar.

Datuk Bandar Valencia María José Catalá berkata bahawa bahaya runtuhnya bangunan 14 tingkat dan haba yang sangat kuat daripada api telah menghalang pekerja kecemasan daripada memasukinya untuk mencari mangsa yang masih hidup.

Pada Jumaat, Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez melawat tapak kejadian untuk menyampaikan simpati.

Bandar ini mengisytiharkan tiga hari berkabung dan menangguhkan permulaan festival bulanan selama sebulan.

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.