Sekurang-kurangnya 250,000 orang kehilangan tempat tinggal berikutan konflik yang terus berlaku di Congo

(SeaPRwire) –   Kekerasan yang meningkat di wilayah timur Congo telah mengakibatkan sekurang-kurangnya 250,000 orang terpaksa mengungsi dalam masa sebulan yang lalu, menurut kenyataan seorang pegawai kanan Rabu, menggambarkan situasi itu sebagai krisis kemanusiaan tanpa sebelumnya.

Jauh dari ibu negara, Kinshasa, timur Congo telah lama dilanda lebih daripada 120 kumpulan bersenjata yang cuba mendapatkan bahagian sumber daya emas dan lain-lain di rantau itu sambil melakukan pembunuhan besar-besaran. Akibatnya ialah salah satu krisis kemanusiaan terbesar di dunia, dengan kira-kira 7 juta orang terpaksa berpindah, banyak daripada mereka di luar jangkauan bantuan.

“Ia benar-benar menyayat hati (dan) apa yang saya lihat ialah benar-benar situasi yang mengerikan,” kata Ramesh Rajasingham, pengarah koordinasi pejabat kemanusiaan PBB, kepada .

Rajasingham melawat bandar Goma, di mana banyak orang mencari perlindungan. “Bilangan pengungsi yang begitu besar dalam masa yang begitu singkat adalah tanpa sebelumnya,” katanya.

Berikutan pertambahan pertarungan dengan pasukan keselamatan, kumpulan pemberontak M23 – kumpulan paling dominan di rantau itu dengan dakwaan mengaitkan dengan negara jiran Rwanda – terus menyerang kampung-kampung, memaksa banyak orang melarikan diri ke Goma, bandar terbesar rantau itu dengan jumlah penduduk dianggarkan 2 juta orang yang sudah terlebih muatan dengan sumber yang tidak mencukupi.

Walaupun M23 mengatakan ia menargetkan pasukan keselamatan dan bukan orang awam, ia telah mengepung beberapa masyarakat, dengan hampir separuh Wilayah Utara Kivu di bawah kawalannya, menurut Richard Moncrieff, pengarah rantau Great Lakes Crisis Group, meninggalkan banyak orang terperangkap dan di luar jangkauan bantuan kemanusiaan.

“Kami melarikan diri ketakutan, tetapi di sini juga, kami hidup dalam ketakutan yang berterusan,” kata Chance Wabiwa, 20, di Goma di mana beliau mencari perlindungan. “Mendapatkan tempat yang aman telah menjadi utopia bagi kami. Mungkin kami tidak akan pernah mendapatkannya lagi,” kata Wabiwa.

Diperbaharui untuk penggal kedua lima tahun pada Disember, Presiden Congo Felix Tshisekedi menyalahkan negara jiran Rwanda kerana memberikan sokongan tentera kepada pemberontak. Rwanda menafikan dakwaan itu tetapi pakar PBB telah menyatakan terdapat bukti substansial tentera mereka di Congo.

Kedua-dua tentera serantau dan PBB telah diminta untuk meninggalkan selepas kerajaan menuduh mereka gagal menyelesaikan konflik.

Rajasingham berkata agensi kemanusiaan sedang berusaha sedaya upaya untuk mencapai mereka yang terjejas oleh konflik tetapi memberi amaran bahawa “pengaliran orang yang besar itu telah melebihi apa yang kami boleh tangani sekarang.”

“Harus ada penyelesaian kepada penderitaan, kepada pengungsian, kehilangan mata pencarian, kehilangan pendidikan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.