Sekurang-kurangnya 20 orang terbunuh dalam kemalangan ‘kiamat’ selepas bas terjunam dari jambatan

Sekurang-kurangnya 20 orang mati selepas bas tergelincir dari jambatan berhampiran Venice, Itali, pada hari Selasa malam, pihak berkuasa berkata.

Datuk Bandar Venice Luigi Brugnaro memberitahu stesen TV negeri Itali Rai News24 bahawa terdapat “sekurang-kurangnya 20 kematian” selepas bas tergelincir dari jalan raya dan jatuh beberapa meter berdekatan landasan kereta api di Mestre, suburb Venice. Berikutan kemalangan berdekatan landasan kereta api itu, bas itu terbakar.

“Sekurang-kurangnya ada 20 kematian, tetapi ada orang yang masih terperangkap dalam runtuhan,” kata Brugnaro.

Gabenor Venice Michele Di Bari berkata bahawa terdapat 15 orang terselamat dari kemalangan itu.

Punca kejadian itu masih tidak jelas dengan pasukan kecemasan di tempat kejadian menilai kerosakan.

Berikutan kemalangan itu, Brugnaro menulis di X, dalam pos diterjemahkan, bahawa adegan kemalangan itu adalah “kiamat” dan bahawa beliau sudah memerintahkan “bandar untuk berkabung” untuk “mangsa yang ramai” yang berada dalam bas itu.

“Malapetaka besar melanda komuniti kita pada malam ini,” tulis Brugnaro. “Saya segera memerintahkan bandar untuk berkabung, sebagai penghormatan kepada mangsa yang ramai yang berada dalam bas yang jatuh itu.

“Adegan kiamat, tiada kata-kata,” katanya.

Ursula von der Leyen, presiden Suruhanjaya Eropah, menyampaikan takziahnya kepada penduduk tempatan, dengan mengatakan bahawa beliau berdekatan dengan kerajaan tempatan pada masa “kesakitan mendalam” ini.

“Takziah saya yang paling dalam kepada keluarga mangsa dan mereka yang cedera dalam kemalangan serius di Mestre,” tulis Von der Leyen dalam pos X diterjemahkan. “Saya berdekatan dengan Presiden Mattarella, Perdana Menteri Meloni dan datuk bandar Venice Brugnaro pada saat kesakitan mendalam ini.”

Reuters dan