Sekurang-kurangnya 1 pelaut mati, 4 lagi hilang selepas kapal kargo bertabrakan di pantai Jerman

Dua kapal kargo bertabrakan di Laut Utara berhampiran pantai Jerman pada Selasa dan salah satunya tenggelam, kata pihak berkuasa Jerman.

Kapal-kapal itu berlanggar sedikit sebelum jam 5 pagi kira-kira 14 batu barat daya pulau Helgoland, Pusat Arahan Bersama untuk Kecemasan Maritim Jerman berkata. Tapak perlanggaran itu kira-kira 19 batu timur laut pulau Langeoog, yang hanya berhampiran daratan utama Jerman.

Verity milik British, yang mempunyai tujuh orang di atas kapal dan dalam perjalanan dari Bremen, Jerman, ke pelabuhan Inggeris Immingham, tenggelam tidak lama selepas perlanggaran. Isyarat daripada kapal hilang pada kira-kira jam 5:20 pagi, menunjukkan bahawa ia sudah tenggelam, dan serpihan dijumpai.

Dua pelaut diselamatkan dan dibawa ke hospital, di mana mereka tidak dalam keadaan membahayakan nyawa. Mayat seorang lelaki telah dijumpai, manakala empat orang lagi masih hilang.

“Kami kini berbuat segala-galanya yang boleh dilakukan manusia untuk menyelamatkan lebih ramai orang hidup,” ketua arahan kecemasan, Robby Renner, berkata dalam sidang akhbar di Cuxhaven.

Suhu air pada masa perlanggaran ialah kira-kira 54 darjah Fahrenheit, yang pengalaman menunjukkan bahawa orang boleh terselamat selama kira-kira 20 jam, kata Michael Ippich daripada Perkhidmatan Mencari dan Menyelamat Maritim Jerman.

Beberapa kapal penyelamat dan kapal terbang mengambil bahagian dalam operasi mencari tidak dapat mengesan ahli krew yang hilang sehingga petang. Penyelamat mempertimbangkan kemungkinan mereka masih berada di dalam Verity dan menghantar penyelam ke bangkai kapal pada kedalaman kira-kira 100 kaki untuk memeriksa sama ada terdapat tanda-tanda kehidupan.

Tetapi penyelam tidak dapat menjumpai apa-apa, dan arus semakin kuat bermakna mereka tidak dapat segera mencuba lagi. Ketelusan di tapak itu rendah dan sebarang penyelaman hanya boleh dibuat dalam jendela pendek antara pasang surut.

Verity panjangnya 299 kaki dan lebarnya 46 kaki. Ia membawa gulungan keluli, menurut Renner.

Kapal lebih besar – Polesie milik Bahamas – kekal terapung dan mempunyai 22 orang di atas kapal. Tiada yang dipercayai cedera. Kapal itu dalam perjalanan dari Hamburg ke A Coruña, Sepanyol. Polesie panjangnya 623 kaki dan lebarnya 95 kaki.

Tiada khabar serta-merta mengenai punca perlanggaran.

Kapal-kapal menyokong operasi penyelamat termasuk kapal pelancongan, Iona, dalam perjalanan dari Hamburg ke Rotterdam dan mempunyai doktor di atas kapal.