Sekolah-sekolah Baltik ditutup di tengah-tengah gelombang ancaman bom

Ancaman bom melalui e-mel yang dihantar ke sekolah dan tadika di seluruh tiga negara Baltik minggu ini menyebabkan kelas di seluruh rantau ini dibatalkan.

Ketua polis Lithuania, Renatas Pozela, berkata “serangan massa terkoordinasi” bermula lewat Khamis melibatkan ratusan e-mel yang dihantar dari pelayan dalam Kesatuan Eropah. Majoriti mesej adalah dalam bahasa Rusia dan beberapa mempunyai kandungan politik, kata Pozela.

Di Estonia, gelombang e-mel ancaman spam bermula lewat Rabu. Hasilnya, kebanyakan sekolah di Tartu, bandar kedua terbesar negara itu, ditutup pada Khamis.

Walaupun ratusan kanak-kanak di Lithuania, Latvia dan Estonia diberitahu untuk tidak datang ke sekolah kerana ancaman bom, Menteri Dalam Negeri Lithuania Agne Bilotaite berkata tidak kelihatan seperti ada bahaya.

“Laporan palsu ini bertujuan untuk menyebabkan panik,” kata Bilotaite, menekankan “tiada perlu panik.”

Aurelija Vernickaite, jurucakap agensi keselamatan Lithuania, berkata mesej yang muncul di Lithuania, Estonia dan Latvia “berkemungkinan besar… dilakukan atas inisiatif negara bermusuhan.”

Ia bertujuan untuk “mengganggu dan mendestabilisasi kerja institusi, dan meningkatkan ketidakpercayaan,” katanya kepada Baltic News Service, agensi berita utama rantau ini.

“Apabila ketegangan geopolitik meningkat, Lithuania dan negara Baltik yang lain sentiasa menjadi sasaran serangan maklumat dan siber oleh negara bermusuhan,” kata Vernickaite. Negara-negara Baltik adalah antara pengkritik Eropah yang paling lantang terhadap Rusia dan Presiden Vladimir Putin.

Sekolah di Lithuania menerima 750 e-mel pada hari Jumaat sahaja, dan lebih banyak sedang datang, pihak berkuasa berkata.

Pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang di Latvia menggambarkan e-mel itu sebagai ancaman tahap rendah dan tindakan jenayah terarah yang bertujuan untuk mendestabilisasi masyarakat dan kerja pihak berkuasa. Sekolah dan tadika diminta untuk kekal dibuka, tetapi beberapa daripadanya memilih untuk menggantung kelas selama beberapa hari sebagai langkah berjaga-jaga, kata Baltic News Service.

Pihak berkuasa Latvia percaya penghantar e-mel ancaman itu adalah orang yang sama, telah aktif selama kira-kira setahun dan telah menghantar surat ancaman yang sama kepada pelbagai organisasi, kata agensi berita itu.

Pihak berkuasa Latvia dan Estonia berkata mereka berhubung. Penyiasat Latvia bekerjasama dengan Amerika Syarikat dan Poland, di mana aktiviti bermusuhan yang sama dilaporkan sebelum ini, kata BNS.