Sekolah agama Yahudi di Israel: Sempadan Gaza dibuka semula berikutan serangan pengganas Hamas yang membunuh

(SeaPRwire) –   Sekolah rabbinik di Israel: Sempadan Gaza dibuka semula berikutan serangan pengganas Hamas yang membunuh

Sebuah seminari rabbinik di kini beroperasi semula.

Sebelum serangan Hamas pada 7 Oktober, di Sderot merupakan rumah kepada kira-kira 300 lelaki belia, dan kelas wanita yang lebih kecil, yang menuntut pengajian keagamaan. Walaupun terdapat banyak sekolah sedemikian di seluruh Israel, sekolah ini mempunyai ciri khas kerana ia tidak sahaja menyediakan pembelajaran Yahudi tradisional, tetapi masa untuk memenuhi komitmen kepada tentera Israel.

Dewan dan asrama sekolah telah kosong. Ia mencerminkan kekosongan Sderot sejak hari serangan itu.

“Saya dapat berjalan-jalan sedikit lebih minggu lepas,” kata Rabbi Ari Katz, pengarah hubungan awam sekolah itu, ketika bercakap dengan “. “[Ia] dahulunya merupakan bandar yang hidup dengan 35 hingga 36,000 orang.”

Bandar itu masih agak kosong. Beberapa kedai runcit telah dibuka semula. Tetapi kegilaan masih hilang, kecuali untuk pelajar sekolah yang kembali kepengajian mereka. Selama dua bulan yang lalu, sekolah lain di bandar lain menjadi tuan rumah kepada mereka. Tetapi kini mereka kembali, dan sekolah itu berharap ia mungkin menggalakkan penduduk bandar yang lain untuk kembali.

“Mungkin apabila mereka melihat bahawa sekolah yeshiva di sini, lebih 300 budak lelaki di sini kembali sekarang di tengah-tengah bandar, mungkin ia akan mempunyai jenis kesan gelombang.”

Batasan barat Sderot hanyalah beberapa ribu kaki dari sudut timur laut Jalur Gaza. Di seberang sempadan itu, hanya beberapa batu ke Jablalia di mana IDF telah terlibat dalam beberapa pertempuran terdarah dari . Walaupun tidak terkena sekeras kibbutz ladang dan festival muzik Nova, pengganas Hamas berkeliaran di boulevard Sderot mencari sasaran.

“Perbezaan asas antara peperangan kini, dan semua pusingan pertarungan sebelumnya selama 22 tahun ke belakang, ialah bandar Sderot sebenarnya terbiasa hidup di bawah tembakan roket,” kata Katz. “Ia sangat menyedihkan untuk mengatakan ini, tetapi mereka terbiasa dengan tembakan roket. Dan apa yang berubah pada 7 Oktober ialah fakta bahawa selain tembakan roket, anda mempunyai puluhan pengganas yang datang ke bandar.”

Hari itu ialah hari Sabtu, , atau Syabbat. Ia merupakan hari mingguan untuk doa dan melepaskan diri. Ia juga bertepatan dengan hari suci Yahudi lain yang dipanggil Simchat Torah, di mana pembacaan kitab suci Torah diselesaikan dan dimulakan semula. Hari suci itu membawa beberapa alumni ke kampus pada akhir minggu itu – bekas pelajar yang berada dalam tugas aktif dengan IDF, yang kebetulan membawa senjata mereka. Mereka tidak menyangka mereka akan memerlukannya. Alumni dan pelajar semasa berjalan keluar dari keselamatan dinding sekolah yeshiva untuk menghadapi musuh.

“Mereka hanya mengambil senjata jika mereka mempunyai senjata,” kagum Katz. “Jika mereka bahkan tidak mempunyai senjata pun, mereka hanya pergi ke bawah. Mereka tahu ada masalah. Mereka pergi ke bawah.”

Katz tidak dapat membayangkan bagaimana hari itu mungkin berakhir untuk mereka jika askar dan pelajar tidak bersedia.

“Kerana mempunyai senjata itu setidaknya menyebabkan kami mengetahui jika, yang terkutuk jika, mereka akan [berhadapan] pengganas, kami mempunyai kuasa tembak untuk setidaknya memberi mereka pertempuran. Kami bahkan mempunyai beberapa rabbi dan pelajar yang menyertai pertempuran di bandar. Salah seorang rabbi kami ialah doktor. Dia menyertai pertempuran dan menjaga yang cedera dan dia tercedera dengan teruk. Syukur Allah dia baik-baik sahaja. Jadi, dengan cara itu, itu sangat penting untuk mempunyai askar di sini.”

Tetapi keberanian tidak datang tanpa takut, juga. Dan ada pelajar yang merasa takut. Katz dan staf lain akan kemudian mendapati mesej yang ditulis pada dinding di bilik asrama. Mesej itu akan menghantar sejuk di sepanjang tulang belakang.

“Ia secara dasarnya mengatakan, ‘Kami tidak tahu jika kami akan terselamat. Kami cinta kamu semua. Dan kami berharap yang kamu menang.’ Ia seperti mesej perpisahan kerana mereka benar-benar tidak tahu apa yang akan berlaku.”

Katz mengatakan penduduk Sderot yang lain mungkin tidak akan kembali dengan cepat. Terdapat ketakutan , walaupun IDF telah mengambil alih kebanyakannya untuk sementara. Tetapi dia melihat sekolah yeshiva memainkan peranan penting dalam membawa kehidupan di bandar kembali normal, walaupun normal adalah sesuatu yang baru.

“Sekolah yeshiva telah berada selama 28 tahun, jadi kami sentiasa di sini untuk masyarakat, masa baik dan buruk. Kini kami melihat peranan kami, bahawa kami akan perlu membantu. Dan kami mahu membantu orang apabila mereka kembali. Proses pembinaan fizikal, pembinaan fizikal, kerajaan membantu, dan bandar akan membantu. Saya bercakap tentang pembinaan semula rohani, emosi. Sekolah yeshiva melihat dirinya mempunyai peranan yang sangat penting dalam proses keseluruhan ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.