Scotland menawarkan untuk menjadi negara pertama UK yang menerima pelarian Gaza, menghadapi kecaman dalam talian ketika perang Israel-Hamas

Menteri Pertama Scotland Humza Yousaf menawarkan agar negara itu menjadi yang pertama di United Kingdom untuk menerima pelarian Gaza di tengah peperangan Israel-Hamas.

Yousaf mendapat kecaman segera di media sosial, walaupun negara-negara Arab seperti Qatar, Lubnan, Jordan dan Mesir – beberapa yang mengambil sikap keras terhadap Israel – serentak menentang menerima pelarian Palestin di tengah krisis kemanusiaan di Gaza kerana kebimbangan mengenai penyaringan terhadap siapa di kalangan mereka yang mungkin berkaitan dengan kumpulan pengganas.

Beberapa pengguna media sosial pergi lebih jauh, dengan menentang membawa masuk pelarian Palestin yang mereka kata dibesarkan dengan diajar untuk membenci Yahudi dan menentang hak Israel untuk wujud.

Berucap sebelum persidangan tahunan Parti Kebangsaan Scotland di Aberdeen, Yousaf berkata “2.2 juta orang tidak bersalah tidak boleh membayar harga tindakan Hamas.”

“Pada masa lalu, orang di Scotland dan seluruh UK telah membuka hati dan rumah kami. Kami telah menyambut mereka dari Syria, dari Ukraine, dan banyak negara lain. Persidangan, kami mesti berbuat demikian sekali lagi,” kata Yousaf dalam klip ucapannya yang dikongsi di X. “Kini terdapat 1 juta orang terpaksa berpindah di Gaza. Oleh itu, saya menyeru hari ini kepada komuniti antarabangsa untuk komitmen kepada program pelarian sedunia untuk rakyat Gaza. Saya menyeru kerajaan UK untuk mengambil dua langkah segera.”

“Pertamanya, mereka harus segera memulakan kerja untuk penciptaan skim pemulihan pelarian untuk mereka di Gaza yang ingin dan tentu saha boleh meninggalkan. Dan apabila mereka berbuat demikian, Scotland bersedia menjadi negara pertama di UK untuk menawarkan keselamatan dan perlindungan kepada mereka yang terlibat dalam serangan teruk ini,” beliau teruskan.

“Persidangan, abang ipar saya adalah doktor di Gaza. Apabila kami dapat berhubung dengannya di telefon, beliau menceritakan keadaan kemusnahan mutlak – hospital kehabisan bekalan perubatan. Doktor, jururawat terpaksa membuat keputusan paling sukar – siapa untuk rawat dan siapa untuk biarkan mati. Ini tidak boleh dibenarkan. Bukan pada zaman ini. Oleh itu saya menyeru kerajaan UK menyokong evakuasi perubatan mangsa awam Gaza yang cedera,” kata Menteri Pertama Scotland itu. “Dan biarkan saya jelas, Scotland bersedia memainkan peranan kami, dan hospital kami akan merawat lelaki, wanita dan kanak-kanak Gaza yang cedera di mana kami boleh.”

Isteri Yousaf, Nadia El-Nakla, telah cuba mendapatkan ibu bapanya keluar dari Gaza.

“Rakyat Gaza adalah rakyat yang bangga. Ramai tidak mahu meninggalkan, dan tidak sepatutnya perlu,” tambah Yousaf dalam pos X yang lain. “Tetapi bagi mereka yang terpaksa berpindah, yang mahu meninggalkan, patut ada skim pelarian sedunia. Scotland bersedia menjadi tempat perlindungan dan menjadi negara pertama mengambil pelarian tersebut.”

Tetapi seruan itu mendapat bantahan segera di media sosial.

“Mengapa kita harus, mereka membenci barat, cara hidup kita dan sebagainya. Kanak-kanak diajar sejak usia muda untuk membenci Yahudi dan Kristian,” tulis seorang pengguna.

“Negara memilih HAMAS yang diketahui sebagai pengganas,” tambah pengguna itu.

Pengguna itu menyatakan bagaimana United Kingdom menyaksikan demonstrasi besar-besaran menyokong Palestin selepas serangan mengejut Hamas pada 7 Oktober terhadap awam Israel. Pos itu, menjawab video Yousaf, juga merujuk kepada guru sekolah British yang memaparkan kartun Nabi Muhammad semasa pengajaran bilik darjah beberapa tahun lalu. Dilaporkan guru itu masih bersembunyi selepas menghadapi bantahan daripada ibu bapa dalam komuniti Muslim, akhbar Daily Mail melaporkan.

Pengguna itu juga menekankan keselamatan di sekolah Yahudi di UK.

Berikutan serangan Hamas, sekolah Yahudi merata-rata England meningkatkan keselamatan sebagai langkah berjaga-jaga kerana insiden antisemit menggandakan, akhbar The Guardian melaporkan.

“Mengapa tiada negara sempadan menerima mereka?” tulis seorang pengguna, menjawab pos Yousaf. “Adakah mengapa.”

“Tidak. Pulau United Kingdom sudah cukup isu sendiri,” kata pengguna kedua. “Kami sudah terlalu ramai orang tinggal di pulau ini. Oleh itu, negara-negara Arab harus membuka sempadan untuk saudara dan saudari Muslim mereka, menampung mereka dan membantu mereka. Negara mereka luas dan berupaya berbuat demikian.”

Pembawa acara Paula London menulis, “Ia bukan terletak pada anda, ia terletak pada Rishi Sunak kerana untunglah Scotland tidak mempunyai kemerdekaan.”

“Iran, Syria, Qatar, Turki, Mesir, Lubnan tidak menerima Gaza?” tanya pengguna lagi.