‘Saya ada banyak penyesalan’: Temubual eksklusif dengan jeneral kanan yang menyelia penarikan diri dari Afghanistan

Dalam temu bual eksklusif dengan , Jeneral Kor Marin Frank McKenzie, bekas ketua Komando Pusat AS (CENTCOM), menyatakan penarikan diri dari Afghanistan secara terus terang: “Saya percaya sejarah akan melihat keputusan untuk keluar dari Afghanistan dengan cara yang kita lakukan dan cara kita diarahkan untuk keluar sebagai kecacatan fatal,” kata McKenzie.

Kini bersara, McKenzie adalah panglima Komando Pusat AS, komando tempur Timur Tengah, dari Mac 2019 hingga April 2022. Beliau menyelia evakuasi terbesar dalam sejarah AS, mengevakuasi sekitar 124,000 orang Afghanistan dari negara itu sebelum Taliban akan mengambil alih pada akhir tempoh 31 Ogos 2021.PERALATAN AS YANG DITINGGALKAN DI AFGHANISTAN KINI DIGUNAKAN OLEH PENGGANAS DI NEGARA LAIN, KATA PM PAKISTAN

McKenzie mendedahkan bahawa beliau mempunyai banyak penyesalan, termasuk keputusan asas untuk berundur.

“Saya mempunyai banyak penyesalan tentang bagaimana ia berakhir di Afghanistan. Saya menyesal dengan keputusan asasnya, yang saya rasa adalah keputusan yang salah. Dan saya khususnya menyesal kerana kita tidak memilih untuk mula mengevakuasi rakyat kita, kakitangan kedutaan kita, warganegara Amerika kita dan orang Afghanistan yang berisiko pada masa kita membuat keputusan untuk membawa masuk pasukan tempur kita. Saya rasa itu adalah kesilapan yang serius, dan saya rasa bahawa ia membawa kepada peristiwa Ogos 2021 secara langsung,” kata McKenzie.

Kiraan mundur ke 31 Ogos adalah kekacauan tulen: Ibu bapa melemparkan bayi mereka ke pagar dalam harapan anak-anak mereka dapat hidup lebih baik sebagai anak yatim daripada di bawah pemerintahan Taliban; orang bergelantungan pada sisi C-17 tanpa apa-apa yang tersisa untuk dipegang; ribuan lelaki, wanita dan kanak-kanak dari semua usia menunggu dengan apa sahaja barang bawaan yang dapat mereka bawa di belakang mereka untuk masuk ke pintu gerbang Lapangan Terbang Antarabangsa Hamid Karzai, Kabul pada masa itu, dikenali sebagai HKIA.

Pada 26 Ogos, dengan hanya beberapa hari lagi, seorang pengebom berani mati ISIS-K membunuh 13 anggota perkhidmatan AS dan hampir 200 orang Afghanistan. McKenzie menggariskan ancaman yang sedang dipantau AS sebelum serangan Abbey Gate dan menolak dakwaan bahawa pemimpin tentera boleh mencegahnya.

Sersan Tyler Vargas-Andrews, seorang penembak hebat Marin, kehilangan beberapa anggota badan dalam letupan Abbey Gate. Dalam pendengaran Mac 2023 di Capitol Hill, Vargas-Andrews berkata dia melihat seseorang yang sepadan dengan deskripsi pengebom berani mati tetapi diberitahu untuk tidak melibatkan diri.

“Secara mudah dan ringkas, kami diabaikan,” kata Vargas-Andrews, yang kini bersara atas sebab perubatan, kepada pembuat undang-undang.

“Tidak ada deskripsi pengebom yang sepadan dengan deskripsi yang baru sahaja anda mainkan pada hari itu atau hari sebelumnya di dan sekitar Kabul,” kata McKenzie.BUKU MENGAKU BIDEN ‘MELETUP’ KETIKA AFGHANISTAN RUNTUH SEMASA CUTINYA: ‘BERIKAN SAYA ISTIRAHAT’

“Kami berhadapan dengan kemungkinan serangan vest bom bunuh diri tetapi tanpa deskripsi khusus orang itu,” kata McKenzie.

“Kami berhadapan dengan kemungkinan serangan tembakan tidak langsung, sama ada roket atau mortar,” katanya lagi, “tetapi saya tahu bahawa tiada risikan untuk menyokong dakwaan bahawa kami tahu rupa pengebom itu bahawa dia membawa beg punggung dengan tiga jalur kuning. Tidak ada yang sedemikian. Kami hanya tidak mempunyai risikan itu.”

Seorang lagi panglima kanan AS yang berada di lapangan terbang Kabul pada hari itu berkata bahawa “laporan ancaman adalah ‘melampaui carta’.”

Ini adalah tugas Taliban untuk menyediakan keselamatan di sekitar perimeter lapangan terbang. Tetapi McKenzie berkata dia tidak menyesal memotong perjanjian itu.

“Saya rasa sekiranya kita tidak berbuat demikian, korban kita akan jauh lebih tinggi,” katanya.

Ditanya sama ada dia mempunyai maklumat pengebom berani mati dan ahli ISIS-K berkumpul di sebuah hotel berhampiran lapangan terbang, McKenzie berkata terdapat pelbagai sasaran yang pemimpin tentera AS suruh Taliban periksa.

“Sesetengah mereka lakukan, sesetengah tidak. Kami tidak ada apa-apa yang khusus tentang hotel yang kami minta mereka periksa,” kata McKenzie.

Dia juga tidak percaya Taliban sengaja membiarkan pengebom berani mati ISIS-K masuk.

“Saya percaya selanjutnya bahawa serangan lain dicegah oleh hakikat bahawa kami mempunyai Taliban beroperasi di luar wayar. Dan ada keburukan Taliban berada di luar sana juga, dalam erti kata orang yang kami mahu keluar menghadapi kesukaran untuk keluar. Dan itu hanyalah persamaan sukar yang perlu anda selesaikan apabila anda cuba mengimbangi perlindungan pasukan terhadap keinginan untuk mengeluarkan orang dari Afghanistan, kata McKenzie.

McKenzie berkata Abbey Gate dibuka kerana ia adalah salah satu lokasi sahaja yang AS boleh bawa orang masuk secara langsung. UK meminta AS untuk mengekalkannya terbuka, jadi mereka lakukan.

“Abbey Gate memberi kami peluang untuk membawa masuk orang, dan kami cuba membawa sebilangan kakitangan UK terakhir,” kata McKenzie. Kakitangan UK telah tinggal di sebuah hotel tepat di luar wayar lapangan terbang.”

McKenzie berkata dia masih fikir AS sepatutnya ada tentera di Afghanistan dan mempercayai pengesahan panglima CENTCOM semasa bahawa ISIS-K telah berkembang mampu menjalankan serangan terhadap kepentingan AS dari dalam Afghanistan.KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APLIKASI

Apabila ditanya apa yang boleh dilakukannya dengan berbeza, McKenzie berkata, “Anda sentiasa menoleh ke belakang setiap kali anda kehilangan orang dan anda tertanya-tanya jika anda boleh melakukan perkara dengan berbeza, dan saya diganggu oleh itu. Saya memikirkannya agak banyak. Itu salah satu daripada banyak penyesalan yang saya ada. Saya meneliti segala yang kami lakukan. Saya memikirkannya terutamanya pada bulan Ogos setiap tahun untuk sepanjang hayat saya.”