Saintis pertanian, Mankombu Swaminathan, yang membantu perindustrian sistem pertanian India, meninggal pada usia 98 tahun

Mankombu Sambasivan Swaminathan, seorang saintis pertanian tersohor yang merevolusikan pertanian India dan merupakan arkitek utama “Revolusi Hijau” negara itu meninggal pada Khamis. Beliau berusia 98 tahun.

Swaminathan meninggal dunia di rumahnya di bandar Chennai selatan selepas sakit berkaitan usia, lapor agensi berita Press Trust of India.

Pada lewat 1960-an dan 1970-an, ahli pertanian itu memainkan peranan penting dalam membawa pertanian perindustrian ke India, menjadikan negara itu mampu berdikari dalam makanan dan mengurangkan kelaparan meluas. “Revolusi Hijau” India, seperti yang dikenali, menjadikan negeri utara Punjab dan Haryana sebagai lumbung gandum dan pengeluaran beras, membantu petani berpendapatan rendah.

INDIA BERUSAHA MENGANDUNGI WABAK VIRUS NIPAH MEMATIKAN

Inisiatif itu, kini digelar sebagai era transformasi dalam pertanian India, memperkenalkan varieti bijirin hasil tinggi dan mengembangkan penggunaan pengairan dan baja. Pengeluaran bijirin meningkat secara eksponen, pada masa India dilanda kelaparan meluas.

Atas kerjanya, Swaminathan dinamakan salah seorang 20 orang Asia paling berpengaruh pada abad ke-20 oleh majalah Time.

Swaminathan juga memegang jawatan pentadbiran di pelbagai institut penyelidikan pertanian di India dan berkhidmat sebagai perancang utama di Dewan Penyelidikan Pertanian India antara 1972 dan 1979. Beliau menerima Padma Shri, salah satu penghormatan tertinggi kerajaan India, pada 1967.

Swaminathan juga berkhidmat sebagai ahli parlimen di dewan atasan Parlimen India.