Saintis British Ian Wilmut, yang memimpin pasukan yang mengklon Dolly Biri-biri, meninggal pada usia 79 tahun

Ian Wilmut, perintis pengklonan yang kerjanya penting untuk penciptaan Dolly Biri-biri pada 1996, meninggal pada usia 79 tahun.

Universiti Edinburgh di Scotland berkata Wilmut meninggal pada hari Ahad selepas sakit lama dengan penyakit Parkinson.

Wilmut memulakan perbincangan global mengenai etika pengklonan apabila mengumumkan bahawa pasukannya di Roslin Institute universiti itu untuk biosains haiwan telah mengklon anak biri-biri menggunakan nukleus sel daripada biri-biri dewasa.

MAKHLUK LAUT PALING MENAKUTKAN: BABI LAUT, IKAN BATU DAN LEBIH

Pada mulanya dirujuk sebagai “6LL3” dalam kertas akademik yang menerangkan kerja itu, anak biri-biri itu kemudian dinamakan Dolly, sempena penyanyi Dolly Parton. Pengklonan biri-biri itu merupakan kali pertama saintis berjaya memaksa sel dewasa matang bertindak seperti sel daripada embrio baru disenyawakan untuk mewujudkan haiwan genetik serupa.

Walaupun penciptaan Dolly diraikan sebagai revolusi oleh sesetengah saintis, ia mengusik ramai, dengan pengkritik menggelar eksperimen sedemikian tidak beretika.

Setahun selepas penciptaan Dolly, Presiden AS Bill Clinton mengenakan larangan ke atas penggunaan dana persekutuan untuk pengklonan manusia tetapi tidak mengharamkan semua penyelidikan pengklonan.

Penciptaan Dolly mendorong saintis lain untuk mengklon haiwan termasuk anjing, kucing, kuda dan lembu jantan. Dolly juga mencetuskan persoalan mengenai kemungkinan pengklonan manusia dan spesies pupus. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saintis telah mencadangkan membawa kembali mamut berbulu dengan menggunakan campuran penyuntingan gen dan pengklonan.

Penciptaan Dolly adalah sebahagian daripada projek yang lebih luas oleh saintis untuk mewujudkan biri-biri diubah suai secara genetik yang boleh menghasilkan protein terapeutik dalam susu mereka. Kira-kira enam tahun selepas kelahiran Dolly, ia dikembalikan oleh saintis selepas ia menghidap tumor paru-paru yang tidak boleh dirawat.

Wilmut, seorang ahli embriologi terlatih, kemudian memberi tumpuan kepada penggunaan teknik pengklonan untuk membuat sel stem yang boleh digunakan dalam perubatan regeneratif. Kerjanya penting untuk penyelidikan yang bertujuan merawat penyakit genetik dan degeneratif dengan membantu badan memperbaiki tisu yang rosak.

HAIWAN TERBERAT DI DUNIA MUNGKIN IALAH IKAN PAUS PURBA YANG DIJUMPAI DI PADANG PASIR PERU, KATA SAINTIS

Roslin Institute berkata Wilmut dikurniakan gelaran knight pada 2008 dan bersara dari universiti pada 2012. Kemudian dia menyelidik penyakit Parkinson selepas didiagnosis dengan keadaan itu, katanya.

“Kami amat sedih mendengar kematian Sir Ian Wilmut,” kata Bruce Whitelaw, pengarah institut itu, dalam kenyataan Isnin. Whitelaw menggambarkan Wilmut sebagai “raksasa” sains dan berkata kerjanya dalam penciptaan Dolly mengubah pemikiran saintifik pada masa itu.

Beliau berkata legasi kerja Wilmut dalam pengklonan Dolly terus kelihatan.

“Terobosan ini terus membakar banyak kemajuan yang telah dibuat dalam bidang perubatan regeneratif yang kita lihat hari ini,” katanya.

Wilmut meninggalkan isteri, tiga orang anak dan lima cucu, kata Universiti Edinburgh. Pengaturan pengebumian belum diumumkan.