Ryanair laras jadual musim sejuk Dublin, alih tumpuan ke pesawat lebih hijau di lapangan terbang Eropah yang lain

Ryanair berkata pada Khamis ia akan memotong 17 laluan dari jadual musim sejuk di pangkalan rumahnya di Dublin dan memperuntukkan 19 pesawat Boeing 737 MAX baharu ke lapangan terbang Eropah lain yang menawarkan insentif untuk terbang pesawat bising yang lebih rendah, pelepasan CO2 yang lebih rendah.

Ryanair merancang untuk memindahkan sebahagian daripada pesawat MAX baharu, yang Boeing kata menggunakan 15-20% kurang bahan api dan melepaskan 40% kurang bising, ke lapangan terbang di Sepanyol dan Itali, serta Lapangan Terbang Luton di Britain, eksekutif Ryanair Eddie Wilson memberitahu satu sidang akhbar.

Syarikat penerbangan Ireland, yang terbesar di Eropah dari segi bilangan penumpang, menyebut kenaikan caj penumpang Pihak Berkuasa Lapangan Terbang Dublin dan kegagalan untuk menyediakan skim insentif alam sekitar yang “bermakna” sebagai motivasi keputusan itu.

Pihak Berkuasa Lapangan Terbang Dublin berkata dalam satu kenyataan bahawa Ryanair membesar-besarkan saiz caj yang meningkat dan pihak berkuasa itu sedang berunding dengan syarikat penerbangan mengenai skim yang dicadangkan untuk memberi insentif kepada pesawat pelepasan rendah pada tahun 2024.

Ia berkata bilangan penumpang Lapangan Terbang Dublin telah pulih ke tahap pra-pandemik dan ia tidak memerlukan insentif pertumbuhan baharu memandangkan had kapasiti di bawah kebenaran perancangan lapangan terbang.

Ryanair kerap memotong kapasiti dari lapangan terbang semasa pertikaian caj dan biasanya memperuntukkan pesawat ke lapangan terbang dan rantau yang menawarkan insentif pertumbuhan terbaik.