Russia usir 2 diplomat AS atas tuduhan ‘aktiviti haram’

Kementerian Luar Negeri Rusia pada Khamis mengisytiharkan dua diplomat AS sebagai “persona non grata” dan mengarahkan mereka meninggalkan negara dalam masa tujuh hari kerana didakwa terlibat dalam “aktiviti haram”.

Kementerian itu menuduh dalam satu kenyataan bahawa setiausaha pertama di Kedutaan AS di Rusia, Jeffrey Sillin, dan setiausaha kedua, David Bernstein, “mengekalkan hubungan” dengan bekas pekerja Konsulat AS di Vladivostok yang ditangkap awal tahun ini. Bekas pekerja itu dituduh mengumpulkan maklumat untuk diplomat AS mengenai tindakan tentera Rusia di Ukraine dan isu-isu berkaitan.

Menurut kenyataan itu, Duta Besar AS ke Rusia Lynne Tracy telah dipanggil ke kementerian pada Khamis dan dimaklumkan bahawa Sillin dan Bernstein sedang diusir.

“Ia juga ditekankan bahawa aktiviti haram misi diplomatik AS, termasuk campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara tuan rumah, adalah tidak boleh diterima dan akan ditekan dengan tegas. Pihak Rusia menjangkakan Washington untuk membuat kesimpulan yang betul dan menahan diri daripada langkah-langkah konfrontasi,” kata kenyataan itu.

PUTIN TELAH ‘MENERIMA’ JEMPUTAN KIM JONG UN UNTUK MELAWAT KOREA UTARA, MEDIA NEGARA KATA

Jurucakap Jabatan Negara AS, Matthew Miller, berkata kepada wartawan di Washington: “Sekali lagi, Rusia telah memilih konfrontasi dan peningkatan daripada penglibatan diplomatik yang konstruktif. Ia terus mengganggu pekerja kedutaan kami, sama seperti ia terus menakut-nakutkan rakyatnya sendiri. Kami menyesal bahawa Rusia telah mengambil laluan ini dan anda pasti boleh menjangkakan bahawa kami akan memberi respons yang sesuai terhadap tindakan mereka.”

Dalam satu kenyataan, Kedutaan AS di Moscow mengesahkan bahawa Kementerian Luar Negeri Rusia memaklumkan Duta Besar AS pada Khamis tentang keputusan untuk menyasarkan diplomat itu dan berkata kerajaan AS akan “memberi respons yang sesuai.”

Kedutaan itu berkata ia “sepenuhnya” menolak alasan bagi “pengusiran tanpa provokasi” diplomat itu dan mengutuk “cubaan berterusan kerajaan Rusia untuk menakut-nakutkan dan mengganggu kakitangan Kedutaan AS.”

Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Rusia, atau FSB, agensi keselamatan dalam negeri utama, melaporkan penangkapan Robert Shonov, bekas pekerja Konsulat AS di Vladivostok, bulan lepas. Shonov dituduh “mengumpulkan maklumat tentang operasi ketenteraan khas, proses mobilisasi di rantau Rusia, masalah dan penilaian pengaruh mereka terhadap aktiviti protes penduduk menjelang pilihan raya presiden 2024.”

“Operasi ketenteraan khas” adalah istilah pilihan Moscow untuk menerangkan pertempuran di Ukraine.

FSB, pengganti KGB, juga berkata ia menyampaikan saman untuk menyoal siasat dua diplomat AS yang didakwa memberi arahan kepada Shonov untuk mengumpulkan maklumat itu. Akhbar negara Rusia Rossiyskaya Gazeta memetik jurucakap FSB sebagai berkata bahawa diplomat itu ialah Sillin dan Bernstein.

Penangkapan Shonov dilaporkan buat pertama kali pada bulan Mei, tetapi pihak berkuasa Rusia tidak memberikan sebarang butiran pada masa itu. Jabatan Negara AS mengutuk penangkapannya, dengan mengatakan tuduhan terhadap Shonov “sama sekali tidak berasas.”

Shonov didakwa di bawah artikel baru undang-undang Rusia yang menjadikan jenayah “kerjasama secara sulit dengan negara asing, organisasi antarabangsa atau asing untuk membantu aktiviti mereka yang jelas bertujuan menentang keselamatan Rusia.” Para pengkritik Kremlin berkata perumusan itu begitu luas sehingga boleh digunakan untuk menghukum mana-mana rakyat Rusia yang mempunyai hubungan asing. Ia membawa hukuman penjara sehingga lapan tahun.

Dalam kenyataan terbarunya, Jabatan Negara berkata penggunaan undang-undang “kerjasama sulit” terhadap Shonov “menyerlahkan tindakan semakin menindas yang diambil kerajaan Rusia terhadap rakyatnya sendiri.”

Jabatan Negara berkata Shonov bekerja di konsulat AS di Vladivostok selama lebih 25 tahun. Konsulat itu ditutup pada 2020 kerana pandemik COVID-19 dan tidak pernah dibuka semula.