Rusia tuduh pemimpin tentera atasan Ukraine dengan ‘pengganasan’ atas serangan drone

Kerajaan Rusia berkata Selasa ia akan mendakwa anggota tentera atas kanan Ukraine atas “serangan pengganas.”

Jawatankuasa Siasatan Negara menuduh empat individu dengan pengganasan berkaitan dengan serangan drone ke atas wilayah Rusia dan wilayah Ukraine yang kini diduduki oleh tentera Rusia yang menyerang.

Kenyataan rasmi Rusia menamakan pegawai-pegawai berikut – Ketua Pengarah Perisikan Utama Kyrylo Budanov, Panglima Tentera Udara Ukraine Mykola Oleshchuk, Panglima Tentera Laut Ukraine Oleksiy Neizhpapa dan Komander Brigade Udara Tanpa Pemandu 383 Serhiy Burdenyuk.

Pengumuman – dikeluarkan melalui Telegram – menunjukkan kebimbangan mendalam Rusia mengenai keberkesanan semakin meningkat teknologi drone Ukraine sejak serangan bermula.

Pasukan tentera Ukraine telah menggunakan kenderaan udara tanpa pemandu untuk membuat serangan di dalam wilayah Rusia, memperluaskan skop konflik di luar garisan hadapan.

Rusia juga telah menggunakan teknologi drone dalam konflik ini, melanda sasaran tentera dan aset infrastruktur seperti kemudahan bijian.

“Dengan siri serangan drone yang teliti selama beberapa minggu kebelakangan ini di sekitar dan di Crimea serta lebih dalam ke Rusia, Ukraine telah menghakis garis merah Putin bahawa Rusia sendiri adalah larangan bagi serangan Kyiv,” kata Rebekah Koffler, presiden Doctrine & Strategy Consulting dan bekas pegawai Perisikan Pertahanan Agensi, kepada Digital pada September.

Kawasan yang mengalami serangan drone sengit oleh pasukan Ukraine termasuk wilayah Crimea yang dicaplok, Moscow, Belgorod, Bryansk dan Kursk.

“[Presiden Ukraine Volodymyr] Zelenskyy mahu terus meneroka, menguji garis merah sebenar Putin dan kemahuan untuk pembalasan besar-besaran,” jelasnya. “Kita berada pada masa yang sangat genting dalam konflik ini.”

Jawatankuasa Siasatan bercadang untuk menambah empat pegawai tentera Ukraine ke dalam senarai yang dicari dan mencadangkan kemungkinan perbicaraan secara tidak hadir, menurut mesej itu.