Rusia tempatkan peluru berpandu balistik antara benua Sarmat Putin kata akan buat dunia ‘fikir dua kali’ untuk pertempuran

Rusia telah mengerahkan peluru berpandu balistik antara benua Sarmat yang Presiden Vladimir Putin pernah berkata akan membuat dunia “berfikir dua kali” untuk pertempuran, agensi angkasa lepas Roscosmos berkata Jumaat.

“Kompleks strategik Sarmat telah diletakkan dalam keadaan tempur,” pengarah umum Roscosmos Yuri Borisov berkata, agensi berita RIA Novosti Rusia melaporkan, menurut Moscow Times.

Putin pertama kali mengumumkan Sarmat, juga dipanggil “Satan II,” pada 2018. Sistem peluru berpandu balistik mampu membawa sekurang-kurangnya 10 senjata nuklear dan bertujuan untuk menggantikan ICBM R-36 yang dikenali dengan nama pelaporan NATO Satan.

“Putin jelas mesej strategik kepada Amerika Syarikat dan NATO bahawa pilihan nuklear di Ukraine kekal di atas meja,” Rebekah Koffler, presiden Doctrine & Strategy Consulting dan bekas pegawai Perisikan Pertahanan Agensi, memberitahu Digital.

SEKUTU PUTIN MENGAKU BARAT GAGAL ‘SEPENUHNYA SEDAR’ ANCAMAN PERANG NUKLEAR DENGAN RUSIA

Beliau menambah bahawa Putin “meletakkan angkatan nuklear Rusia dalam rejim tempur khas tidak lama selepas dia menyerang Ukraine atas ketakutan bahawa AS dan NATO mungkin campur tangan bagi pihak Ukraine. Jadi pilihan jatuh balik adalah strategi yang dikenali sebagai meningkat untuk menurunkan, yang membayangkan letupan kepala peledak nuklear taktikal (hasil kecil) di medan perang, untuk menghalang campur tangan AS/NATO.”

Sarmat adalah “senjata strategik, disediakan untuk sasaran strategik, seperti Amerika Syarikat,” kata Koffler, yang menulis buku “Buku Mainan Putin: Rancangan Rahsia Rusia untuk Menewaskan Amerika” dan telah taklimat Pentagon, Rumah Putih, Majlis Keselamatan Negara dan NATO tentang doktrin nuklear Rusia.

“Tetapi Putin tidak akan pernah menyerang tanah air AS secara kinetik, terutamanya dengan senjata nuklear, kecuali tentunya, Rusia mengesan tanda-tanda bahawa kita menyerang mereka dahulu. Jadi langkah Sarmat ini adalah untuk tujuan pencegahan,” tambahnya.

PELAJAR RUSIA KEMBALI KE SEKOLAH, MENGHADAPI PELAJARAN BARU UNTUK MENINGKATKAN PATRIOTISME KETIKA KREMLIN MELANJUTKAN PERANG DI UKRAINE

Selepas serangan Rusia ke atas Ukraine pada 2022, Putin mendakwa Sarmat akan “memastikan keselamatan Rusia daripada ancaman luar dengan pasti dan membuat mereka yang, dalam kepanasan retorik agresif, cuba mengancam negara kita, berfikir dua kali,” katanya.

Koffler berkata bahawa sebahagian besar media Rusia, termasuk RIA Novosti, Gazeta dan Young Moscow Communist, telah menerbitkan artikel bahasa Inggeris yang diterjemahkan ke dalam bahasa Rusia mendakwa bahawa Sarmat boleh memusnahkan London dalam masa enam minit.

“Jadi mesej pencegahan kelihatan ditujukan kepada UK dalam kes ini, yang tentunya penyokong komited Ukraine,” Koffler mencatatkan. “Sekali lagi, Putin tidak akan menyerang London atau mana-mana negara NATO, kecuali perisikan Rusia menyimpulkan bahawa Rusia akan diserang oleh NATO.”

Beliau berkata ketakutan “pendakian tanpa sengaja” adalah apa yang membuatnya dan profesional keselamatan negara lain “terjaga pada waktu malam.”

“Dengan kata lain, apabila serangan kinetik dibenarkan secara silap kerana penilaian yang cacat oleh perkhidmatan perisikan dan konflik merebak di luar kawalan,” jelasnya. “Itulah yang diungkapkan oleh permainan perang yang dijalankan oleh komuniti perisikan AS. Konflik tempatan atau serantau seperti yang berlaku antara Rusia dan Ukraine sekarang merebak kerana kesilapan pengiraan atau kesalahfahaman, menyeret AS dan NATO. Pada ketika itu, ia perlu pergi nuklear, dalam pandangan Rusia kerana kelemahan konvensionalnya vis-a-vis NATO. Semakin lama konflik ini berlarutan, semakin tinggi risiko perang langsung antara Rusia dan AS.”

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APLIKASI

Beliau menambah, “Pada masa yang sama, Putin tahu bahawa Washington dan terutamanya Pentadbiran Biden takut perang sedemikian dengan Rusia, jadi dia memainkan kad nuklear. Ini adalah dilema bagi kita.”

Pada hari Jumaat, jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby memberitahu wartawan beliau tidak dapat mengesahkan laporan Rusia.

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.