Rusia pertimbangkan sekatan import makanan laut Jepun berikutan pembebasan air sisa Fukushima

Rusia sedang mempertimbangkan untuk menyertai China dalam mengharamkan import makanan laut Jepun selepas Jepun membebaskan air sisa radioaktif yang dirawat dari loji kuasa nuklear Fukushima yang musnah ke laut dan sedang mencari perbincangan dengan Jepun mengenai perkara itu, kata seorang pengawal selia Rusia pada hari Selasa.

Jepun mula membebaskan air dari loji itu ke lautan bulan lalu, menerima kritikan keras daripada China. Sebagai pembalasan, China mengenakan larangan menyeluruh ke atas semua import akuatik dari Jepun.

Penjaga makanan Rusia Rosselkhoznadzor pada hari Selasa berkata ia telah membincangkan eksport makanan Jepun dengan rakan sejawatannya dari China. Rusia adalah salah satu pembekal produk laut terbesar ke China dan sedang berusaha meningkatkan bahagiannya di pasaran.

“Dengan mengambil kira risiko kemungkinan pencemaran radiasi produk, Rosselkhoznadzor sedang mempertimbangkan kemungkinan menyertai sekatan Cina ke atas bekalan produk ikan dari Jepun,” kata Rosselkhoznadzor dalam satu kenyataan. “Keputusan terakhir akan dibuat selepas rundingan dengan pihak Jepun.”

Setakat tahun ini, Rusia telah mengimport 118 tan makanan laut Jepun, kata pengawal selia itu.

Rosselkhoznadzor berkata ia telah menghantar surat kepada Jepun mengenai keperluan untuk mengadakan perbincangan dan meminta maklumat mengenai ujian radiologi Jepun terhadap produk ikan dieksport menjelang 16 Oktober, termasuk tritium.

Jepun berkata air itu selamat selepas dirawat untuk menyingkirkan kebanyakan unsur radioaktif kecuali tritium, radionuklid yang sukar dipisahkan daripada air. Ia kemudian dicairkan ke tahap antarabangsa yang diterima sebelum dibebaskan.

Jepun berkata kritikan daripada Rusia dan China tidak disokong oleh bukti saintifik.

Pada hari Isnin, dalam laporan terbarunya mengenai ujian air, Kementerian Alam Sekitar Jepun berkata keputusan analisis air laut, diambil pada 19 September, menunjukkan kepekatan tritium di bawah had pengesanan yang lebih rendah pada kesemua 11 titik pensampelan dan tidak akan memberi kesan buruk kepada kesihatan manusia dan alam sekitar.

Rusia juga tidak mengesan sebarang ketidaknormalan dalam sampel laut yang digunakan untuk ujian di wilayah Rusia yang agak dekat dengan tempat air terawat dibebaskan, kata cawangan Rusia Timur Jauh Rosselkhoznadzor pada hari Selasa, lapor Interfax.

Rusia mengeksport 2.3 juta tan metrik produk laut tahun lalu bernilai kira-kira AS$6.1 bilion, kira-kira separuh daripada jumlah tangkapannya, dengan China, Korea Selatan dan Jepun menjadi pengimport terbesar, menurut agensi perikanan Rusia.