Rusia mungkin mencadangkan Korea Utara mengambil bahagian dalam latihan tentera laut 3 hala dengan China, menurut Korea Selatan

Rusia mungkin telah mencadangkan bahawa Korea Utara mengambil bahagian dalam latihan tentera laut tiga hala dengan China, menurut seorang ahli parlimen yang menghadiri taklimat tertutup dengan pengarah Perkhidmatan Perisikan Negara Korea Selatan pada hari Isnin.

Taklimat itu berlangsung beberapa hari selepas Duta Rusia ke Korea Utara, Alexander Matsegora, memberitahu media Rusia bahawa menyertakan Korea Utara dalam latihan ketenteraan bersama antara Rusia dan China “kelihatan sesuai.” Matsegora menambah ia adalah pandangannya sendiri dan beliau tidak mengetahui sebarang persediaan, menurut agensi berita Tass Rusia.

Menurut ahli parlimen Yoo Sang-bum, apabila Pengarah Perkhidmatan Perisikan Negara Korea Selatan Kim Kyou-hyun ditanya mengenai kemungkinan latihan sedemikian, beliau berkata Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu mungkin mencadangkan mengadakan latihan tentera laut tiga hala dengan Korea Utara dan China semasa bertemu pemimpin Korea Utara Kim Jong Un pada bulan Julai.

URUS NIAGA SENJATA KOREA UTARA, RUSIA ‘AKTIF MEMAJU’ KATA MAJLIS KESELAMATAN NEGARA

Kim Jong Un menjemput Shoigu ke perarakan tentera utama di Pyongyang pada bulan Julai sambil berikrar untuk memperluaskan kerjasama ketenteraan dengan Moscow, yang mana pegawai Amerika Syarikat kata mungkin melibatkan bekalan artileri Korea Utara dan amunisi lain kerana Presiden Rusia Vladimir Putin menjangkau negara lain untuk sokongan dalam perangnya menentang Ukraine. Minggu lepas, Rumah Putih berkata Kim dan Putin bertukar surat ketika Moscow mencari lebih banyak peluru ke Pyongyang.

Di tengah ketegangan nuklear yang semakin mendalam dengan Washington, Seoul dan Tokyo, Kim Jong Un telah berusaha meningkatkan visibiliti perkongsian beliau dengan Moscow dan Beijing kerana beliau berusaha memecah keluar daripada isolasi diplomatik dan membuat Pyongyang menjadi sebahagian daripada barisan bersatu menentang Amerika Syarikat.

KOREA UTARA MENJALANKAN SIMULASI SERANGAN NUKLEAR ‘SCORCHED EARTH’ BESAR-BESARAN KE ATAS KOREA SELATAN, TERMASUK MENAKLUKI SAINGAN

Diplomasi antara Pyongyang dan Washington terhenti sejak 2019 kerana perbezaan pendapat mengenai sekatan AS yang melumpuhkan terhadap Korea Utara dan langkah Korea Utara yang gagal untuk mengurangkan program senjata nuklear dan peluru berpandunya.

Dalam taklimat itu, pengarah perkhidmatan Kim Kyou-hyun juga berkata bahawa aktiviti ujian Korea Utara baru-baru ini menunjukkan pesawat perangnya sangat bergantung kepada sistem nuklear taktikalnya kerana bertujuan mencapai kemenangan pantas ke atas Selatan jika perang meletus, kerana tentera yang sebaliknya kurang lengkap akan berjuang untuk mengendalikan perang yang berpanjangan, menurut ahli parlimen Yoo.

Kim telah menggunakan tumpuan antarabangsa pada perang Rusia di Ukraine untuk meningkatkan demonstrasi senjatanya, yang telah merangkumi lebih daripada 100 pelancaran peluru berpandu sejak awal 2022. Rentetan ujian Kim telah diselangi dengan ancaman lisan serangan nuklear pra-emptif terhadap Korea Selatan dan saingan lain jika Korea Utara melihat kepimpinannya terancam.