Rusia menuntut ekstradisi ahli SS Ukraine yang disenangi di parlimen Kanada

Rusia menuntut ekstradisi warganegara Ukraine dari Kanada kerana perkhidmatannya kepada SS Jerman.

Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu memerintah pada Rabu untuk agensi penguatkuasaan untuk memulakan penyiasatan ekstradisi Yaroslav Hunka, 98, dari Kanada atas tuduhan berkaitan dengan perkhidmatannya kepada Nazi Jerman.

“Hunka mesti diambil sepenuhnya bertanggungjawab atas jenayah berdarahnya,” kata Shoigu. “Jenayah sebegini terhadap kemanusiaan tidak mempunyai tempoh kekadaluarsa.”

Hunka merupakan bekas anggota 14th Waffen Grenadier Division of the SS, satu pembentukan tentera Nazi terdiri terutamanya dari sukarelawan Ukraine dalam pertempuran menentang Kesatuan Soviet.

Bulan lepas, Speaker Anthony Rota menjemput Hunka ke Dewan Rakyat Kanada untuk menghadiri ucapan oleh Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy.

Hunka diperkenalkan sebagai wira perang kepada tepukan berdiri oleh ahli Dewan Rakyat, yang tidak mengetahui rekod perkhidmatan lelaki itu.

Rota meletak jawatan daripada kedudukannya berikutan balasan awam kehadiran Hunka, dengan berkata veteran Nazi itu disertakan sepenuhnya salahnya.

“Tiada seorang pun dalam Dewan ini di atas mana-mana daripada kita. Oleh itu, saya mesti meletak jawatan sebagai speaker anda,” kata Rota kepada Dewan Rakyat Kanada. “Saya mengulangi penyesalan mendalam saya atas kesilapan saya mengiktiraf seseorang di Dewan semasa alamat bersama Presiden Zelenskyy kepada Parlimen.”

Kini, Shoigu telah mengerahkan agensi di Rusia dan Belarus untuk menyaksikan ekstradisi Hunka.

“Melindungi penjenayah Nazi jenayah ini […] yang mempunyai darah beratus-ratus jika tidak beribu-ribu rakyat kita di tangannya, tidak boleh dibenarkan untuk sebarang sebab,” kata Shoigu tentang Hunka.

Tuntutan itu tidak mungkin diiktiraf, tetapi berfungsi untuk mengemukakan semula naratif perang Rusia — pegawai-pegawai Kremlin telah menggunakan pendudukan sejarah Nazi Jerman di Ukraine sebagai justifikasi untuk pencerobohan sejak 2022.

Emma Colton dan Lawrence Richard dari Digital menyumbang kepada laporan ini.