Rusia menghidupkan semula taktik pengaruh untuk mengganggu negara-negara Eropah, laporan UK kata

(SeaPRwire) –   Rusia sedang membangun semula keupayaannya untuk mengganggu negara-negara Eropah dan memperluaskan pengaruhnya di Timur Tengah dan Afrika, menimbulkan ancaman strategik kerana ahlinya memberi tumpuan kepada perang di Ukraine, menurut laporan think tank berpangkalan di UK pada Selasa.

Dalam laporan yang meluas, penyelidik di Royal United Services Institute mendakwa bahawa negara-negara Barat perlu berbuat lebih untuk menentang penggunaan perang tidak konvensional Moscow jika mereka mahu berjaya mengundurkan serangan Rusia ke atas Ukraine.

“Semakin lama perang di Ukraine berlarutan, Rusia mempunyai minat untuk mencipta krisis lebih jauh,” menurut penulis Jack Watling, Oleksandr V. Danylyuk dan Nick Reynolds, sambil merujuk kepada Balkan sebagai rantau yang bersedia untuk mencetuskan masalah.

“Rusia juga mempunyai minat aktif untuk mengganggu rakan-rakan Ukraine, dan dengan berbagai pilihan raya akan datang di seluruh Eropah terdapat pelbagai peluang untuk memperkuatkan polarisasi,” kata penulis.

Laporan 35 muka surat oleh think tank, yang ditubuhkan pada tahun 1831, dikeluarkan hanya beberapa hari sebelum ulang tahun kedua serangan penuh skala Rusia.

Walaupun usaha Rusia untuk mengganggu negara seperti Moldova gagal kerana kelemahan keselamatan dan pengusiran besar-besaran pegawai Kremlin, kini sedang memperkukuh keupayaannya untuk melancarkan serangan tidak konvensional, menurut laporan itu.

Menggunakan dokumen yang diperoleh daripada perkhidmatan rahsia Rusia dan temubual dengan badan-badan rasmi di Ukraine dan beberapa negara Eropah, laporan itu mencipta naratif usaha Rusia untuk meluaskan pengaruhnya di luar konflik semasa di Ukraine.

Ancaman itu “melepasi Ukraine dan kerjasama aktif negara-negara yang ditargetkan,” katanya dan mendesak “kewaspadaan berterusan” terhadap pelbagai isu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.