Rusia mengebom bandar Kharkiv di Ukraine dengan bom udara buat kali pertama sejak 2022

(SeaPRwire) –   KYIV, Ukraine (AP) — menyerang bandar timur laut Kharkiv dengan bom udara buat kali pertama sejak 2022, membunuh sekurang-kurangnya seorang awam dan mencederakan 16 orang lain, kata pegawai tempatan.

Serangan udara itu menyebabkan kerosakan meluas, mengenai beberapa bangunan kediaman dan merosakkan institut bedah kecemasan bandar itu.

Rusia telah meningkatkan serangannya terhadap Ukraine dalam beberapa hari kebelakangan ini, melancarkan beberapa serangan peluru berpandu ke atas ibu negara Kyiv dan mengenai infrastruktur tenaga di seluruh negara sebagai tindak balas ke atas serangan udara Ukraine yang baru-baru ini ke atas rantau sempadan Belgorod Rusia. Tetapi serangan berselang sebegini adalah biasa sepanjang perang.

Wilayah Kharkiv menyentuh garis hadapan di mana tentera Ukraine dan Rusia telah terlibat dalam pertempuran selama lebih dua tahun sejak pencerobohan penuh Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022. Wilayah itu kerap diserang dengan peluru berpandu dan drone.

Sergey Bolvinov, ketua jabatan polis siasatan di Kharkiv, berkata dalam satu pos Telegram bahawa serangan udara Rabu ini menandakan kali pertama bom udara digunakan sejak 2022. Gabenor wilayah Oleh Syniehubov juga melaporkan penggunaan bom udara.

Eskalasi terkini berlaku ketika tentera Ukraine yang keletihan berjuang dengan kekurangan tenaga manusia dan peluru dan menghadapi tekanan Rusia yang semakin meningkat di sepanjang garis hadapan yang merentangi 1,000 kilometer (620 batu).

Pada Selasa, memecat salah seorang pegawai keselamatan kanannya, menggantikannya dengan ketua agensi perisikan luar negara Ukraine dalam satu rombakan baru.

Zelenskyy memecat Oleksii Danilov, yang berkhidmat sebagai setiausaha Majlis Keselamatan dan Pertahanan Negara, dengan mengucapkan terima kasih kepadanya atas perkhidmatannya dalam satu alamat video malam Selasa. Presiden itu tidak memberikan sebarang sebab dan berkata, tanpa memberikan butiran, bahawa Danilov akan “dipindahkan ke bidang lain.”

Zelenskyy menggantikannya dengan Oleksandr Lytvynenko, yang berkhidmat sebagai ketua Perisikan Luar Ukraine.

Majlis Keselamatan Negara adalah badan koordinasi dasar yang diketuai oleh Zelenskyy. Danilov memegang jawatannya sejak Oktober 2019, beberapa bulan selepas Zelenskyy mengambil alih jawatan.

Pecat itu mengikuti keputusan Zelenskyy pada Februari untuk memecat ketua pegawai tentera Ukraine, Jeneral Valerii Zaluzhnyi, dan menggantikannya dengan Kolonel Jeneral Oleksandr Syrskyi. Ketegangan antara Zaluzhnyi dan presiden semakin meningkat selepas serangan balasan musim panas 2023 Ukraine yang sangat dipromosikan gagal mencapai matlamatnya. Pada bulan ini, Zaluzhnyi dilantik sebagai duta besar Ukraine ke United Kingdom.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.