Rusia mengatakan ia membunuh 234 pejuang sambil menghalang serangan dari Ukraine

(SeaPRwire) –   drone jarak jauh hancur ke dalam dua kemudahan minyak dalam Rusia pada Selasa, pegawai berkata, manakala serbuan bersenjata yang dituntut oleh lawan Kremlin berpusat Ukraine tidak menentu wilayah sempadan hanya beberapa hari sebelum pilihan raya presiden Rusia.

Serangan oleh gelombang drone merentasi lapan rantau menunjukkan kapasiti teknologi yang berkembang Kyiv sebagai perang memanjangkan ke tahun ketiga. Serbuan darat lintas sempadan juga melemahkan hujah Presiden Vladimir Putin bahawa hidup di Rusia tidak terjejas oleh perang, walaupun beliau kekal hampir pasti untuk memenangi lagi enam tahun setelah menghapuskan semua pembangkang.

Kementerian Pertahanan Rusia berkata bahawa tentera dan pasukan keselamatan Moscow membunuh 234 pejuang ketika menghalang serbuan. Dalam kenyataan, kementerian menyalahkan serangan itu kepada “rejim Kyiv” dan “formasi pengganas Ukraine”, dengan menyatakan bahawa tentera Rusia dan pasukan sempadan mampu menghentikan penyerang dan mengelakkan serbuan lintas sempadan. Ia juga berkata penyerang kehilangan tujuh kereta kebal dan lima kenderaan berperisai.

Laporan tentang pertempuran sempadan lebih awal pada Selasa adalah kabur, dan mustahil untuk menentukan dengan pasti apa yang berlaku di rantau Kursk dan Belgorod Rusia. Serangan lintas sempadan di kawasan itu berlaku secara sporadik sejak perang bermula dan telah menjadi subjek tuntutan dan bantahan, serta disinformasi dan propaganda.

Askar yang pegawai Kyiv mengatakan mereka adalah sukarelawan Rusia berjuang untuk Ukraine mendakwa telah menyeberangi sempadan. Legion Kebebasan Rusia, Kor Sukarelawan Siberia dan Batalion Siberia membebaskan kenyataan dan video di media sosial yang mendakwa menunjukkan mereka di wilayah Rusia. Mereka berkata mereka mahu “Rusia bebas dari diktator Putin.”

Kesahan video tidak dapat disahkan secara bebas.

Pejuang keluar dari Ukraine cuba mencapai bandar Tetkino, yang terletak hampir dengan sempadan, menurut gabenor rantau Kursk Rusia, Roman Starovoit. Beliau berkata Tetkino sedang ditembak.

“Telah ada cubaan oleh kumpulan peninjau dan pengganas untuk memecah masuk. Telah berlaku pertempuran tembakan, tetapi tiada kemasukan,” katanya dalam mesej video di Telegram.

Kementerian Pertahanan Rusia berkata serangan Tetkino telah didorong kembali, tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Ia juga berkata pejuang Ukraine membuat sekurang-kurangnya empat cubaan untuk menyeberangi ke rantau Belgorod tetapi semua serangan telah dipukul balik oleh pesawat pejuang, artileri dan peluru berpandu.

Wakil agensi perisikan Ukraine, Andrii Yusov, memberitahu Ukrainska Pravda bahawa kumpulan tentera terdiri daripada warganegara Rusia.

“Di wilayah Persekutuan Rusia, mereka beroperasi sepenuhnya secara autonomi dan bebas,” katanya.

Pada Mei, Rusia mendakwa puluhan militan Ukraine menyeberangi salah satu bandar sempadan di rantau Belgorod, menyerang sasaran dan memaksa pengunduran, sebelum lebih 70 penyerang dibunuh atau dipukul balik oleh apa pihak berkuasa sebut operasi lawan keganasan.

Pegawai Ukraine telah menafikan sebarang kaitan dengan kumpulan itu.

Sementara itu, satu drone Ukraine menyerang dan membakar kilang penapisan minyak di rantau Nizhny Novgorod, menurut gabenor rantau Gleb Nikitin. Rantau itu terletak kira-kira 775 kilometer (480 batu) dari sempadan Ukraine.

Dalam serangan dalam lagi, drone ditembak jatuh di rantau Moscow, datuk bandar Moscow Sergei Sobyanin berkata. Walaupun ia dibawa turun jauh selatan pusat bandar, drone itu hampir dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Zhukovsky Moscow, salah satu daripada empat lapangan terbang antarabangsa Moscow.

Drone lain menyerang depot minyak di Oryol, 116 kilometer (95 batu) dari Ukraine.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy berkata tahun lepas negaranya telah membangunkan senjata yang mengenai sasaran 700 kilometer (400 batu) jauh, merujuk kemungkinan kepada drone.

Kementerian Pertahanan Rusia berkata drone Ukraine juga ditangkap Selasa di rantau Belgorod, Bryansk, Kursk, Leningrad dan Tula Rusia.

Kyiv telah menganjurkan serangan semakin berani di belakang barisan hadapan 1,500 kilometer (930 batu) melalui timur dan selatan Ukraine. Ia juga semakin menggunakan drone laut di Laut Hitam, di mana ia mendakwa telah menenggelamkan kapal perang Rusia.

Pasukan Kyiv berharap lebih bekalan tentera dari rakan pasukan Barat Ukraine, tetapi sementara itu berjuang menentang tentera Rusia lebih besar dan lebih baik bekalan yang menekan keras di beberapa titik barisan hadapan di dalam Ukraine.

Zelenskyy berkata kemajuan Rusia baru-baru ini telah dihentikan dan situasi medan tempur kini jauh lebih baik daripada tiga bulan lepas.

“Kami menghadapi beberapa kesukaran disebabkan kekurangan peluru meriam, senjata jangka jauh, halangan langit dan ketumpatan drone Rusia yang tinggi,” kata Zelenskyy dalam temu bual dengan stesen TV BFM dan akhbar Le Monde yang diterbitkan lewat Isnin di laman web presiden Ukraine.

Juga pada Selasa, pesawat pengangkut berat Il-76 tentera udara Rusia dengan 15 orang di atasnya terhempas ketika berlepas dari pangkalan udara di rantau Ivanovo barat Rusia, menurut kenyataan Kementerian Pertahanan. Kenyataan itu tidak menyatakan sama ada terdapat mangsa yang terselamat. Kementerian berkata kebakaran enjin semasa berlepas kemungkinan punca kemalangan itu.

Di Ukraine, tiga orang terbunuh dan 44 lagi cedera pada petang Selasa akibat serangan peluru berpandu Rusia ke bandar Kryvyi Rih, bandar kelahiran Zelenskyy, menurut pegawai Ukraine. Serhii Lysak, gabenor rantau Dnipropetrovsk di mana bandar itu terletak, berkata dua bangunan kediaman rosak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.