Rusia mengancam untuk merampas aset AS sebagai tindak balas kepada potensi penyitaan simpanan mata wang

(SeaPRwire) –   Rusia mengancam untuk merampas aset AS sebagai tindak balas terhadap kemungkinan penyitaan cadangan mata wang yang dibekukan di Barat

Medvedev Dmitry, pegawai keselamatan kanan, berkata pada Sabtu bahawa Rusia akan merampas aset, termasuk harta dan wang tunai, warganegara dan pelabur AS di Rusia untuk bertindak balas terhadap sebarang penyitaan AS terhadap cadangan mata wangnya yang dibekukan di Barat.

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat telah meluluskan undang-undang yang membenarkan pentadbiran Biden menyita aset Rusia yang disimpan di bank-bank Amerika Syarikat dan memindahkannya ke Ukraine, yang Kremlin katakan akan menjadi tindakan haram dan akan memicu tindak balas.

Sebagai tindak balas kepada perang Rusia di Ukraine, dan sekutunya melarang transaksi dengan bank pusat Rusia dan kementerian kewangan dan membekukan kira-kira $300 bilion aset berdaulat Rusia di Barat, kebanyakannya di institusi kewangan Eropah bukan Amerika Syarikat.

Kumpulan Tujuh (G7) demokrasi utama juga sedang melihat apa yang mungkin dapat dilakukan berkenaan aset Rusia yang dibekukan.

Medvedev, sekutu rapat Presiden Vladimir Putin dan timbal pengerusi Majlis Keselamatan Rusia, berkata pada Sabtu bahawa Rusia tidak akan dapat membalas secara serupa terhadap sebarang penyitaan AS terhadap cadangannya.

“Sebabnya jelas – kami tidak mempunyai jumlah yang signifikan harta negara Amerika Syarikat, termasuk wang, hak dan aset AS yang lain. Oleh itu, jawapan hanya boleh bersifat tidak seimbang. Ia tidak bermakna ia akan kurang menyakitkan,” tulis Medvedev di saluran Telegram rasminya.

“Kami bercakap tentang penyitaan, contohnya melalui keputusan mahkamah, terhadap harta peribadi individu yang terletak di bidang kuasa Rusia (wang, harta tidak bergerak dan harta bergerak dalam bentuk, hak harta).”

“Ya, ini cerita yang rumit, kerana individu-individu ini biasanya bertindak sebagai pelabur dalam ekonomi Rusia,” kata Medvedev. “Dan kami menjamin hak mutlak mereka terhadap harta peribadi. Tetapi yang tidak dijangka berlaku – negara mereka mengisytiharkan perang hibrid terhadap kami. Ini perlu dijawab.”

Beliau berkata undang-undang Rusia perlu diubah untuk membolehkan penyitaan aset sedemikian kepentingan negara Rusia.

Gabenor Bank Pusat Rusia Elvira Nabiullina berkata pada Jumaat bahawa Rusia akan mempertahankan kepentingan sahnya sekiranya asetnya disita, tetapi tidak mendedahkan strategi dan taktik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.