Rusia mengancam untuk menembak jatuh kapal terbang pengawasan Perancis di Laut Hitam, kata pegawai

(SeaPRwire) –   Rusia telah mengancam untuk menembak jatuh kapal terbang pengawasan Perancis di Laut Hitam, kata pegawai.

“Sistem kawalan lalu lintas udara Rusia telah mengancam untuk menembak jatuh di Laut Hitam ketika kami berada di zon antarabangsa bebas di mana kami berpatroli,” kata Menteri Pertahanan Perancis, Sébastien Lecornu, dalam wawancara radio RTL.

Jurucakap tentera Perancis, Kolonel Pierre Gaudillière, berkata Lecornu merujuk kepada insiden pada pertengahan November yang melibatkan salah satu daripada empat kapal terbang pengesan dan kawalan udara gergasi Perancis, atau AWACS, yang terbang di perairan antarabangsa di Laut Hitam. Gaudillière menggambarkan insiden itu sebagai tanpa preseden untuk juruterbang Perancis di kawasan itu.

“Melalui pertukaran radio, ia telah dicemuh oleh Rusia,” kata Gaudillière.

“Ia adalah pertukaran radio yang sangat agresif,” tambahnya. “Ini adalah yang pertama.”

Dua pegawai lain berkata pertukaran itu dalam bahasa Inggeris dan bahawa kawalan lalu lintas udara Rusia berkata pasukannya akan “musnahkan” kapal terbang Perancis. Pegawai itu berbual atas syarat anonim untuk membincangkan butiran sulit.

Dalam temubual radio itu, Lecornu berkata Rusia kembali ke sikap yang “sangat agresif” yang mengingatkan sikap bekas Kesatuan Soviet semasa Zaman Sejuk.

“Tingkah laku Rusia pada 2024 tidak ada kaitan dengan apa yang kita lihat pada 2022 dan, tentu sahaja, sebelum serangan ke atas Ukraine,” kata menteri itu. “Ia diterangkan oleh fakta bahawa Rusia menghadapi kesukaran di medan pertempuran di Ukraine.”

Juruterbang tentera udara Perancis secara rutin berpatroli di sayap timur NATO, sebahagian daripada usaha oleh pakatan tentera 31 negara itu untuk meningkatkan pertahanannya sejak Rusia melancarkan serangan penuh skala ke atas Ukraine dua tahun lalu pada hari Sabtu.

Di atas penerbangan AWACS tentera udara Perancis ke pantai Laut Hitam pada Januari, salah seorang juruterbang memberitahu bahawa mereka cuba meleraikan sebarang ketegangan jika mereka dikejar oleh pesawat Rusia, yang beliau kata jarang berlaku.

“Arahan kami adalah untuk menjadi, mari kita kata, pasif,” kata Mejar Romain. “Untuk orang awam, mari kita kata ‘sopan.'”

Terbang tinggi di atas pantai Laut Hitam, AWACS Perancis menggunakan radar kuasa tinggi dan peralatan pengawasan lain untuk melihat merentasi ke Semenanjung Crimea yang dirampas dari Ukraine oleh Rusia dan diilhakkan pada 2014. Penerbangan boleh mengesan pelancaran peluru berpandu, serangan udara dan aktiviti tentera lain dalam peperangan Ukraine.

Juruterbang Rusia kadang-kadang jelas bahawa mereka tidak suka diperhatikan.

Pada 2022, sebuah pesawat pejuang Rusia melepaskan peluru berpandu berhampiran kapal terbang pengawasan RC-135 Rivet Joint tentera udara British yang terbang di ruang udara antarabangsa di Laut Hitam, kata kerajaan Britain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kerajaan Amerika Syarikat melepaskan video pada Mac 2023 mengenai pesawat pejuang Rusia membuang bahan api ke atas drone pengawasan Tentera Udara Amerika Syarikat. Drone itu terhempas ke Laut Hitam.