Rusia mendakwa lebih 335,000 orang telah mendaftar untuk perkhidmatan tentera setakat ini tahun ini

Rusia pada hari Selasa mendakwa bahawa setakat ini tahun ini, lebih daripada 335,000 orang telah mendaftar untuk berjuang dalam tentera dan unit sukarelawannya, walaupun pengerahan seterusnya ke Ukraine tidak akan datang, laporan itu mengatakan.

Reuters, memetik televisyen negeri Rusia, memetik Menteri Pertahanan Sergei Shoigu memberitahu jeneral-jeneral tertinggi bahawa “tiada rancangan untuk mobilisasi tambahan” dan bahawa “angkatan tentera mempunyai bilangan personel tentera yang diperlukan untuk menjalankan operasi tentera khas di Ukraine.

“Sejak awal tahun ini, lebih daripada 335,000 orang telah memasuki perkhidmatan tentera di bawah kontrak dan dalam formasi sukarela,” kata Shoigu dilaporkan menambah. “Pada bulan September sahaja, lebih daripada 50,000 warganegara menandatangani kontrak.”

Presiden Rusia Vladimir Putin telah memerintahkan mobilisasi separa 300,000 reservis tentera pada September lalu, tetapi langkah itu mendorong orang Rusia muda melarikan diri dari negara itu untuk mengelakkan dihantar ke garisan depan, menurut Reuters.

RUSIA MENUDUH PEMIMPIN TENTERA UKRAINE ATAS DENGAN ‘TERORISME’ AKIBAT SERANGAN DRON

Komen itu datang apabila kerajaan Rusia berkata Selasa ia akan mengejar tuduhan terhadap anggota tentera Ukraine yang berpangkat tinggi atas “serangan pengganas”.

Jawatankuasa Siasatan negara itu menuduh empat individu melakukan keganasan berkaitan dengan serangan drone di wilayah Rusia dan rantau Ukraine yang kini dipegang oleh tentera penjajah Rusia.

Kenyataan rasmi Rusia menamakan pegawai berikut – Ketua Perisikan Ketenteraan Utama Kyrylo Budanov, Panglima Tentera Udara Ukraine Mykola Oleshchuk, Panglima Tentera Laut Ukraine Oleksiy Neizhpapa dan Komander Briged UAV Tanpa Pemandu 383 Serhiy Burdenyuk.

NATO MENGUJI DRON BAWAH AIR DI LEPAS PANTAI EROPAH UNTUK HALANG RUSIA

Pengumuman – dikeluarkan melalui Telegram – menunjukkan kebimbangan mendalam Rusia mengenai keberkesanan semakin meningkat teknologi dron Ukraine sejak pencerobohan bermula.

Pasukan tentera Ukraine telah menggunakan kenderaan udara tanpa pemandu untuk membuat serangan di dalam wilayah Rusia, memperluaskan skop konflik di luar garisan depan.

Pada hari Isnin, Kementerian Pertahanan UK berkata di Oblast Pskov Rusia, berhampiran sempadannya dengan Estonia, “orang awam diminta untuk menjadi sukarelawan untuk patroli keselamatan untuk menangani serangan kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) seterusnya terhadap pangkalan udara Kresty.”

’ Timothy H.J. Nerozzi menyumbang kepada laporan ini.