Rusia mendakwa gagalkan serangan drone Ukraine utama ketika Kyiv hadapi kekurangan stok senjata, peluru

Pegawai tentera Rusia mendakwa mereka menghalang serangan drone Ukraine yang besar pada waktu malam Rabu lalu, yang merupakan serangan drone merentas sempadan tunggal terbesar yang dilaporkan oleh Moscow sejak ia mula menyerang Ukraine 20 bulan yang lalu.

Kementerian Pertahanan Rusia berkata pada hari Rabu sistem pertahanan udara negara telah menembak jatuh 31 drone Ukraine yang dilancarkan oleh tentera Kyiv di kawasan sempadan, tetapi tiada laporan segera tentang sebarang kerosakan atau kemalangan jiwa. Kementerian Pertahanan Rusia tidak mengemukakan sebarang bukti untuk tuntutannya tentang menangkap drone Ukraine atau sebarang butiran tentang sebarang kerosakan atau kemalangan jiwa.

Moscow juga berkata pesawat Rusia menggagalkan percubaan Ukraine untuk mengerahkan tentera di Crimea yang dicaplok Rusia. Pasukan itu cuba mendarat di Tanjung Tarkhankut, di hujung barat Crimea, kata kementerian itu, walaupun dakwaan Moscow tidak dapat disahkan secara bebas dan pegawai Ukraine tidak membuat sebarang komen serta-merta.

Tindakan yang didakwa datang apabila serangan balas Ukraine yang perlahan dan bekalan yang semakin berkurangan telah menimbulkan kebimbangan di kalangan sekutunya.

Ukraine telah melancarkan serangan drone di tanah Rusia dalam beberapa bulan kebelakangan ini, mengurangkan stok simpanannya. Ia juga mempunyai kebimbangan yang semakin meningkat tentang melengkapkan semula stok tentera ketika berlakunya retakan dalam tembok sokongan Barat.

Laksamana Rob Bauer, ketua Jawatankuasa Ketenteraan NATO, membunyikan loceng amaran tentang stok simpanan senjata Ukraine yang berkurangan. “Dasar tong sudah kelihatan,” kata Bauer tentang sistem senjata dan bekalan peluru.

Amaran Bauer tentang stok senjata yang kehabisan datang apabila AS – dengan jauh pembekal tentera terbesar Ukraine – sedang menghadapi kacaunya sendiri, termasuk penyingkiran Speaker Kevin McCarthy, R-Calif., dan satu puak yang lantang di Kongres yang membantah menghantar lebih banyak bantuan tentera ke Ukraine.

Pentagon telah memberi amaran kepada Kongres bahawa ia kekurangan wang untuk menggantikan senjata yang AS hantar ke Ukraine.

Kebimbangan pembiayaan mendorong Presiden Biden pada hari Selasa untuk menghubungi sekutu utama di Eropah, serta pemimpin Kanada dan Jepun, untuk menyelaraskan sokongan untuk Ukraine.

Rusia pada mulanya menyerang pada Februari 2022, melihat kejayaan pesat dengan tentera Moscow berarak sehingga ke Kyiv dalam masa beberapa minggu. Walaupun Ukraine berjaya mempertahankan ibu kotanya, ia berjuang untuk menyingkirkan tentera Rusia yang jauh lebih besar daripada negaranya.

Selepas rayuan antarabangsa untuk bantuan dan kemudiannya menerima bekalan kewangan dan kenderaan tentera daripada sekutu Eropahnya dan AS, Kyiv telah melihat sedikit kejayaan dalam mengusir tentera Rusia.

Dengan akses masa depan Ukraine ke senjata dan peluru daripada sekutu Barat dipersoalkan dan dengan peperangan pengurangan yang mungkin berterusan melalui musim sejuk ke tahun depan, Bauer mendesak industri pertahanan untuk meningkatkan pengeluaran “pada tempo yang jauh lebih tinggi.”

“Dan kita memerlukan jumlah yang besar,” katanya kepada Warsaw Security Forum, persidangan tahunan dua hari yang diteruskan pada hari Rabu.