Rusia memusnahkan salah satu stesen kuasa terbesar Ukraine, merosakkan infrastruktur tenaga

(SeaPRwire) –   Serangan peluru berpandu dan drone yang besar memusnahkan salah satu loji kuasa terbesar Ukraine dan merosakkan yang lain, kata pegawai pada Khamis, sebahagian daripada kempen Rusia yang diperbaharui menyasarkan infrastruktur tenaga.

Loji Trypilska, yang merupakan pembekal tenaga terbesar untuk kawasan Kyiv, Cherkasy dan Zhytomyr, telah dipukul berulang kali, memusnahkan transformer, turbin dan generator dan meninggalkan loji itu terbakar. Ketika drone pertama menghampiri, pekerja bersembunyi di perlindungan, menyelamatkan nyawa mereka, kata Andrii Gota, pengerusi lembaga penyelia syarikat negara yang menguruskan loji itu, Centrenergo.

Mereka menonton loji itu terbakar, dikelilingi asap tebal dan dilanda api. “Ia menakutkan,” kata Gota. Beberapa jam kemudian, penyelamat masih menghancurkan puing-puing.

Berucap di Moscow, Putin menggambarkan serangan ke atas kemudahan tenaga Ukraine sebagai tindak balas ke atas serangan Ukraine yang menyasarkan kilang minyak Rusia.

Loji Trypilska membekalkan elektrik kepada 3 juta pelanggan – tetapi tiada yang kehilangan kuasa kerana grid mampu mengimbangi kerana permintaan rendah pada masa ini tahun. Namun, akibat serangan itu mungkin dirasakan dalam bulan-bulan akan datang, apabila penggunaan penghawa dingin meningkat dengan musim panas.

Sekurang-kurangnya 10 serangan lain tengah malam merosakkan infrastruktur tenaga di Kharkiv, bandar terbesar kedua Ukraine. Menteri Luar Negeri Dmytro Kuleba berkata lebih 200,000 orang di rantau itu, yang telah dipukul berulang kali, tanpa kuasa.

Pengoperasi tenaga swasta terbesar Ukraine, DTEK, menggambarkan siri serangan itu sebagai salah satu serangan paling kuat tahun ini, manakala Menteri Tenaga Herman Halushchenko memberitahu wartawan ia adalah “serangan peluru berpandu berskala besar, besar yang mempengaruhi sektor tenaga kami dengan sangat buruk.”

serangan ke atas kemudahan tenaga Ukraine, dan serangan bulan lepas memudarkan bahagian besar negara – tahap kegelapan yang tidak dilihat sejak hari-hari pertama pencerobohan penuh skala pada 2022.

Jumlah dan ketepatan serangan itu telah mengejutkan pembela negara dan meninggalkan pegawai tergesa-gesa mencari cara yang lebih baik untuk melindungi aset tenaga. Serangan itu juga telah menguji keupayaan Ukraine untuk membaiki dengan cepat.

Pemimpin Ukraine telah memohon lebih sistem pertahanan udara untuk menangkis serangan sedemikian, tetapi bekalan itu telah lambat datang.

“Situasi hari ini menunjukkan tiada apa lagi untuk ditembak jatuh” peluru berpandu itu, kata Gota.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.