Rusia mempunyai alasan untuk merampas aset Barat selepas tindakan perundangan Kongres AS, pembuat undang-undang kanan berkata

(SeaPRwire) –   Rusia kini mempunyai alasan untuk merampas aset Barat selepas Dewan Perwakilan Amerika Syarikat meluluskan undang-undang yang membenarkan pemindahan potensi aset Rusia yang dirampas, kata seorang pembuat undang-undang Rusia yang tinggi pada Isnin.

“Washington telah meluluskan undang-undang mengenai penyitaan aset Rusia dalam usaha untuk mencetuskan EU mengambil langkah yang sama, yang akan menjadi bencana bagi ekonomi Eropah,” kata Vyacheslav Volodin, pengerusi Duma dan rakan rapat Presiden Vladimir Putin.

“Negara kami kini mempunyai sebab untuk membuat keputusan simetri berhubung aset asing,” kata Volodin.

Volodin berkata daripada $280 bilion yang dibekukan di luar negara, hanya $5 hingga $6 bilion berada di Amerika Syarikat.

Kira-kira $224 bilion berada di Kesatuan Eropah.

Dewan Perwakilan meluluskan “Akta REPO” yang akan membenarkan pentadbiran untuk merampas berbilion-bilion dolar nilai aset Rusia yang berada di bank-bank Amerika Syarikat dan memindahkannya ke Ukraine bagi tujuan pembinaan semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.