Rusia mempamerkan peralatan tentera Barat yang ditawan dari tentera Ukraine di pameran Kremlin

(SeaPRwire) –   Satu pameran peralatan tentera Barat yang ditawan daripada pasukan Kyiv semasa pertempuran dibuka Rabu di ibu negara Rusia.

Pameran yang dianjurkan oleh Kementerian Pertahanan Rusia menampilkan lebih 30 buah peralatan tentera berat Barat termasuk kereta kebal M1 Abrams milik Amerika Syarikat dan kenderaan tempur berperisai Bradley, kereta kebal Leopard 2 dan kenderaan infantri berperisai Marder dari Jerman, dan kenderaan berperisai AMX-10RC dari Perancis.

Pameran yang akan dibuka selama sebulan di tapak peringatan Perang Dunia Kedua di barat Moscow itu juga mempamerkan senjata api, kertas kerja tentera dan dokumen lain.

Pihak berkuasa Rusia telah mengkritik bekalan senjata Barat dan kepada Ukraine, menganggapnya sebagai bukti penglibatan langsung NATO dalam konflik. Sementara itu, Presiden Rusia Vladimir Putin berulang kali menyatakan bahawa bekalan tentera Barat kepada Kyiv tidak akan mengubah jalannya konflik dan mencegah Rusia mencapai matlamatnya.

Pameran itu datang ketika pasukan Rusia telah merampas lebih banyak tanah di timur Ukraine, memanfaatkan kelewatan bantuan tentera Amerika Syarikat untuk menolak balik pasukan Kyiv yang kekurangan senjata.

Jurucakap Vladimir Putin, Dmitry Peskov memuji idea pameran Moscow sebagai “idea yang hebat”.

“Pameran peralatan trofi akan menarik minat yang besar daripada penduduk Moscow, tetamu bandar kami, dan semua penduduk negara,” kata Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov. “Kita semua perlu melihat peralatan musuh yang terukir.”

Penulis tentera Rusia membuat perbandingan antara pameran itu dengan pameran peralatan tentera Nazi yang ditawan yang dipamerkan oleh Kesatuan Soviet semasa dan selepas Perang Dunia Kedua.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia, Maria Zakharova, menyatakan bahawa diplomat asing berpusat di Moscow perlu mengambil peluang untuk melawat pameran itu untuk melihat bagaimana “Barat memusnahkan keamanan di planet ini.”

“Pameran ini akan menarik minat semua orang yang masih percaya pada ‘nilai-nilai Barat’ yang mitos atau gagal menyedari agresif yang dilancarkan terhadap Rusia dan rakyat kami,” kata Zakharova.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.