Rusia memberi amaran kepada Israel bahawa rancangan terowong Hamas akan menjadi ‘jenayah perang’ jika dilaksanakan

(SeaPRwire) –   Seorang wakil Rusia telah memberi amaran bahawa rancangan Israel untuk menenggelami terowong Hamas mungkin membentuk “jenayah perang” jika dilaksanakan.

“Jenayah perang semakin menggunung – laporan mengejut telah diedarkan beberapa hari lalu bahawa Israel merancang untuk menenggelami kemudahan bawah tanah di Jalur Gaza dengan air laut,” kata Dmitry Polyansky, Wakil Tetap Pertama Rusia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu semasa mesyuarat Majlis Keselamatan PBB minggu ini.

“Menurut sumber terbuka, Tentera Pertahanan Israel (IDF) telah membina sistem pam dan paip untuk mengalirkan air laut dan kini sedang membincangkan aspek-aspek praktikal sedemikian dengan Amerika Syarikat: sama ada akan ada air yang cukup atau jika ‘topografi’ terowong sesuai untuk itu dan sebagainya. Langkah sedemikian, jika dilaksanakan, akan membentuk jenayah perang yang jelas,” dakwa Polyansky.

The Wall Street Journal minggu lalu melaporkan bahawa IDF telah mendirikan pam air laut kira-kira satu batu di utara kem pelarian Al-Shati, dengan setiap pam mampu memindahkan beribu-ribu meter padu air sejam dari Laut Mediterranean ke dalam terowong Hamas.

Laporan itu, mengutip pegawai kanan Amerika Syarikat, mendakwa proses ini boleh menenggelami terowong dalam masa beberapa minggu, tetapi Israel belum bersetuju dengan rancangan itu – terutamanya dengan kebimbangan terhadap tebusan yang masih tinggal, yang Hamas mungkin masih ada di dalam terowong. Penenggelaman perlahan boleh membenarkan Hamas dan tebusan melarikan diri dari terowong, kata sumber yang mengetahui rancangan itu.

“Kami tidak pasti sejauh mana keberkesanan pengaliran air akan berjaya, memandangkan tiada seorang pun mengetahui butiran terowong dan tanah di sekelilingnya,” kata sumber itu. “Mustahil untuk mengetahui sama ada itu akan berkesan, kerana kami tidak tahu bagaimana air laut akan mengalir di terowong yang belum pernah dimasuki sesiapa sebelum ini.”

Agensi berita Rusia, TASS melaporkan bahawa Polyansky telah mengkritik “media barat yang memihak” kerana memuji rancangan itu sebagai “penyelesaian taktikal yang hebat” dan tidak memikirkan kesan pengaliran air laut ke dalam tanah.

“Jelas ia merupakan rancangan tindakan sebenar untuk menggerunkan kapasiti pertanian lemah enklaf itu, kerana air laut akan secara tidak terelakkan mencemar bekalan air bawah tanah Gaza,” kata Polyansky, menghubungkaitkan rancangan itu dengan kekurangan air minuman di Gaza sejak bermulanya operasi Israel dan serangan darat ke atas wilayah itu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata peperangan itu telah menyebabkan kekurangan air yang teruk di Jalur Gaza yang boleh meningkatkan jumlah kematian, yang Kementerian Kesihatan Gaza yang dikawal Hamas sudah melaporkan melebihi 13,300 orang. Ketiadaan hospital berfungsi, air yang boleh minum dan tempat perlindungan akan menyumbang besar kepada situasi yang semakin merosot, menurut WHO.

Kekurangan bekalan air minum, sanitasi dan akses perubatan merupakan resepi untuk wabak apabila penduduk Palestin terpaksa mengambil perlindungan di rumah dan kem yang sesak, kata Margaret Harris dari WHO dalam sidang media di Switzerland.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres minggu ini mengenai krisis kemanusiaan di Gaza dalam satu panggilan yang jarang bagi Artikel 99, yang memberikannya kuasa untuk secara terus menyampaikan fikiran dan hasratnya kepada majlis. Terakhir kali setiausaha agung menggunakan kuasa ini pada tahun 1971 apabila berlaku pertempuran di Pakistan yang membawa kepada pemisahan Bangladesh.

Guterres mendesak Majlis Keselamatan PBB untuk mengeluarkan deklarasi gencatan senjata, tetapi Amerika Syarikat menggunakan hak veto terhadap resolusi yang dibentangkan semasa mesyuarat Jumaat, dengan United Kingdom tidak mengundi semasa semua ahli lain menyokongnya.

Amerika Syarikat mengkritik resolusi itu sebagai “terpisah dari realiti” dan mendakwa ia “tidak akan menggerakkan apa-apa perubahan di atas tanah secara konkrit”. Timbalan Wakil Tetap Amerika Syarikat Robert A. Wood memanggil tuntutan untuk gencatan senjata tanpa syarat sebagai “membahayakan” dan “resipi bencana untuk Israel, Palestin dan seluruh rantau.”

Resolusi itu menuntut gencatan senjata kemanusiaan yang segera dan pembebasan tebusan yang segera dan tanpa syarat serta akses kemanusiaan, tetapi ia tidak mengutuk serangan Hamas pada 7 Oktober, yang United Kingdom nyatakan sebagai syarat yang perlu bagi sokongannya.

“Memanggil untuk gencatan senjata mengabaikan fakta bahawa Hamas telah melakukan tindakan keganasan dan masih ,” jelas Duta Britain Barbara Woodward. Beliau juga menyatakan sokongan untuk penyelesaian dua negara, yang beliau tekankan mesti membawa kemerdekaan kepada Palestin dan keselamatan untuk Israel.

Chris Pandolfo, Timothy Nerozzi dan Lawrence Richard dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.