Rusia membatalkan pelancaran angkasa, menahan 3 astronot beberapa saat sebelum berlepas

(SeaPRwire) –   Rusia membatalkan pelancaran tiga orang astronot ke Stesen Angkasa Antarabangsa beberapa saat sebelum mereka dijadualkan untuk berlepas pada Khamis, tetapi krew adalah selamat, pihak berkuasa berkata.

Roket Soyuz Rusia sepatutnya membawa astronot NASA Tracy Dyson, Oleg Novitsky dari Roscosmos dan Marina Vasilevskaya dari Belarus dari kemudahan pelancaran di Kazakhstan.

Pelancaran dibatalkan oleh sistem keselamatan automatik kira-kira 20 saat sebelum angkat terjadual pada 1321 GMT. Tiada sebab diberikan dengan serta merta, tetapi NASA berkata krew adalah selamat dan akan diekstrak dengan cepat dari kapsul Soyuz mereka.

Walaupun krew tidak dalam bahaya, pelancaran yang dibatalkan adalah kegagalan yang signifikan bagi .

Ia mengikuti kegagalan pelancaran Oktober 2018, apabila roket Soyuz yang membawa astronot NASA Nick Hague dan Roscosmos’ Alexei Ovchinin ke Stesen Angkasa Antarabangsa gagal dua minit selepas pelancaran mereka, menghantar kapsul penyelamat mereka ke pendaratan selamat yang curam.

Stesen angkasa, yang telah berkhidmat sebagai simbol kerjasama antarabangsa pasca-Perang Dingin, kini adalah salah satu kawasan kerjasama yang tinggal antara Rusia dan Barat di tengah-tengah ketegangan atas tindakan tentera Moscow di Ukraine. berharap untuk terus mengendalikan stesen orbit sehingga 2030.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.