Rusia melarikan diri perang di Ukraine bersembunyi di luar negeri, namun saat klaim suaka melonjak, negara-negara asing curiga

(SeaPRwire) –   Jika pilihan adalah mati atau peluru ke kaki, Yevgeny akan ambil peluru itu. Seorang wira terhormat dari perang Rusia di Ukraine, Yevgeny berkata kepada kawan dan rakan sepasukannya supaya tolong tembak dengan teliti dan elakkan tulang. Pakaian tekanan darah sudah siap.

Kesakitan yang diikuti adalah harga yang dibayar Yevgeny untuk peluang baru hidup. Seperti ribuan askar Rusia lain, dia melarikan diri daripada tentera.

“Saya bergurau bahawa saya melahirkan diri saya sendiri,” katanya. “Apabila seorang wanita melahirkan anak, dia mengalami kesakitan yang sangat teruk dan memberi kehidupan baru. Saya memberi diri saya hidup selepas melalui kesakitan yang sangat teruk.”

Yevgeny berjaya keluar daripada parit. Tetapi kehidupan baru yang dia dapati tidak seperti yang diharapkan.

The Associated Press bercakap dengan lima pegawai dan seorang askar yang melarikan diri . Semua mempunyai kes jenayah terhadap mereka di Rusia, di mana mereka menghadapi 10 tahun atau lebih di penjara. Setiap satu menunggu sambutan dari Barat yang tidak pernah tiba. Sebaliknya, kecuali satu hidup dalam persembunyian.

Untuk negara-negara Barat yang bergelut dengan diaspora Rusia yang besar dan semakin meningkat, askar Rusia menimbulkan kebimbangan khusus: Adakah mereka mata-mata? Pengganas perang? Atau wira?

Secara keseluruhan, tuntutan pemberian suaka dari warganegara Rusia meningkat sejak pencerobohan penuh skala, tetapi sedikit yang memenangi perlindungan. Pembuat dasar masih terbahagi sama ada untuk mempertimbangkan orang Rusia dalam buangan sebagai aset potensi atau risiko keselamatan negara.

Andrius Kubilius, bekas perdana menteri Lithuania kini berkhidmat di Parlimen Eropah, menghujahkan bahawa membiakkan orang Rusia yang menentang Vladimir Putin adalah dalam kepentingan strategik Barat. Kurang askar Rusia di barisan hadapan, tambahnya, bermakna tentera yang lebih lemah.

“Tidak percaya demokrasi Rusia adalah kesilapan,” kata Kubilius. “Untuk mengatakan semua orang Rusia bersalah adalah kesilapan.”

Semua kecuali satu daripada askar berbual dengan AP atas syarat anonim, takut dideportasi dan penganiayaan terhadap diri mereka dan keluarga. AP mengkaji dokumen undang-undang, termasuk fail kes jenayah Rusia, rekod awam Rusia dan kertas pengenalan tentera, serta foto dan video untuk mengesahkan cerita mereka, tetapi mustahil untuk mengesahkan setiap butiran secara bebas.

Media bebas Rusia Mediazona telah mendokumenkan lebih daripada 7,300 kes di mahkamah Rusia terhadap askar AWOL sejak September 2022; kes-kes pencabulan, tuduhan paling berat, melonjak enam kali tahun lepas.

Bilangan rekod orang yang cuba melarikan diri – lebih daripada 500 dalam dua bulan pertama tahun ini – menghubungi Idite Lesom, atau “Hilangkan Diri”, kumpulan yang dikendalikan oleh aktivis Rusia di Republik Georgia. Pada musim bunga tahun lalu, hanya 3% permintaan bantuan datang dari askar yang cuba meninggalkan; pada Januari, lebih daripada sepertiga melakukannya, menurut ketua kumpulan itu, Grigory Sverdlin. Bilangan pencabul yang diketahui mungkin kecil berbanding kekuatan tentera Rusia secara keseluruhan, tetapi ia merupakan petunjuk moral.

“Jelas propaganda Rusia cuba menjual kita cerita bahawa semua orang Rusia menyokong Putin dan perangnya,” kata Sverdlin. “Tetapi itu tidak benar.”

Soalannya kini, di mana mereka boleh pergi?

Pegawai Jerman telah mengatakan bahawa orang Rusia yang melarikan diri daripada perkhidmatan tentera boleh mencari perlindungan, dan mahkamah Perancis pada musim panas lalu memutuskan bahawa orang Rusia yang enggan berjuang boleh mendakwa status pelarian. Dalam amalan, bagaimanapun, ia terbukti sukar bagi pencabul, kebanyakan yang hanya mempunyai pasport yang membenarkan perjalanan dalam sebilangan negara bekas Soviet, untuk mendapatkan suaka, peguam, aktivis dan pencabul mengatakan.

Kurang daripada 300 orang Rusia mendapat status pelarian di AS pada tahun kewangan 2022. Pegawai Kastam dan Sempadan AS menemui lebih daripada 57,000 orang Rusia di sempadan AS pada tahun kewangan 2023, naik daripada kira-kira 13,000 pada tahun kewangan 2021.

Di Perancis, permintaan suaka meningkat lebih 50% antara 2022 dan 2023, kepada jumlah kira-kira 3,400 orang, mengikut pejabat Perancis yang mengendalikan permintaan itu. Dan tahun lepas, Jerman menerima 7,663 permohonan suaka pertama dari warganegara Rusia, naik daripada 2,851 pada 2022, menurut Kementerian Dalam Negeri Jerman kepada AP dalam e-mel.

Semasa mengira hari sehingga hak undang-undang mereka untuk tinggal di Kazakhstan berakhir, Yevgeny – dan yang lain – telah menyaksikan pencabul lain ditangkap oleh tentera Rusia di Armenia, dideportasi dari Kazakhstan dan muncul mati, berlubang dengan peluru, di Sepanyol.

“Tiada mekanisme bagi orang Rusia yang tidak mahu berjuang, pencabul, untuk mendapatkan tempat selamat,” kata Yevgeny. Dia mendesak pembuat dasar Barat untuk mempertimbangkan semula. “Selepas semua, ia jauh lebih murah secara ekonomi untuk membenarkan seseorang masuk negara anda – lelaki muda sihat yang boleh bekerja – berbanding menyediakan Ukraine dengan senjata.”

Duduk di biliknya yang sederhana di Astana, Kazakhstan, Yevgeny menggeledah kotak kadbod yang menyimpan barang-barang yang dia fikir perlu disimpan.

“Ia seperti beg tangan wanita, terlalu banyak barang,” gerutunya sambil menggeledah pasport palsu dan sebenar, surat berhati-hati, dan paket ubat.

Dia tidak dapat cari pingat tentera. Dia ada sijilnya, walaupun mengenang perkhidmatannya di Syria dan Ukraine.

Yevgeny kelihatan tiba-tiba malu. “Saya tidak kisah tentang mereka,” katanya sambil menyimpan semula semua barang dalam kotak.

Anak kepada pekerja pos, Yevgeny pergi ke sekolah tentera terutamanya kerana ia percuma. Dia melakukan 41 lompatan payung terjun, dan belajar menunggang kuda, menyelam, menembak dan mengendalikan bahan letupan.

Kos pendidikannya akan datang selepas tamat: lima tahun perkhidmatan tentera wajib.

Malam 23 Februari 2022, Yevgeny dan unitnya hampir tidak tidur sama sekali. Kereta kebal mereka, besar dan gelap, melontarkan bayang panjang ke lapisan salji nipis di sebelah landasan keretapi yang akan membawa mereka ke arah Ukraine. Yevgeny terlalu mabuk dengan keletihan untuk memikirkan banyak tentang apa yang akan berlaku seterusnya.

Pada hari kedua Yevgeny berperang, seorang pegawai bersandar kepada mesingan dan menembak jari sendiri, katanya. Kemudian, seorang lelaki tertidur di bawah kenderaan tentera dan mati apabila ia melintasinya. Orang hilang dan tidak kembali lagi.

Dalam kekeliruan itu, kira-kira 10 orang dalam unitnya terbunuh dengan senjata api atau grenad secara tidak sengaja, katanya. Seorang askar menembak orang lain terus di dada. Apa yang mereka lakukan, soal Yevgeny, menguji baju keledar mereka? Tiada yang bermakna dalam dunia di mana nyawa penting. Tetapi Yevgeny sudah tidak berada dalam dunia itu lagi.

Semakin jauh Yevgeny bergerak ke , perkara-perkara menjadi lebih buruk.

“Kami tidak mahu membunuh sesiapa, tetapi kami juga mahu hidup,” jelas Yevgeny, seorang leftenan kanan yang menyelia platun kira-kira 15 orang. “Orang tempatan akan datang dalam kereta awam dan menembak tentera kami. Apa yang anda lakukan?”

Dia berkata tawanan perang Ukraine dieksekusi kerana Rusia tidak dapat membawa mereka kembali ke Rusia dan tidak mahu membina pusat tahanan.

“Orang khas dipilih untuk ini, kerana banyak yang lain menolak,” katanya. “Orang dengan psikologi khas, jika boleh dikatakan begitu, dilantik sebagai pemenggal.”

Ada perkara-perkara yang tidak dapat dilupakan Yevgeny: Seorang budak lelaki Ukraine berusia 14 tahun yang kelihatan membuat Molotov cocktail dan dieksekusi. Seorang wanita Ukraine berusia 24 tahun yang ditangkap dengan maklumat kompromi pada telefonnya dirogol oleh dua askar Rusia.

Yevgeny berada dalam jarak bernafas Kiev apabila Moscow mengarahkan penarikan balik. Dalam satu hari pada April 2022, kira-kira tujuh puluh orang dari brigednya mati dalam serangan mengejut, katanya. Tentera Ukraine mengeluarkan video pertemuan dengan lajur penarikan balik.

Pop, pop, pop bunyi bola api. Bendera kecil bergoyang di atas kereta kebal, memberikan perasaan permainan video. Pecahan meriam jatuh sedikit ke kiri. Kemudian, satu terkena. Video memotong ke imej dikerat kereta kebal Rusia mengeluarkan asap hitam, dua mayat tidak bernyawa berselubung di sebelahnya.

“Sangat cool,” tulis seseorang dalam komen.

“Pandangan terbaik dalam hidup saya adalah melihat bagaimana orang Rusia mati,” tulis yang lain.

Yevgeny berada dalam lajur itu. Dia mengenali lelaki yang mati dalam bola api itu. Mukanya datar. Dia tidak mahu melihatnya lagi.

“Banyak kawan saya mati. Dan ini benar-benar lelaki baik yang tidak mahu berjuang,” katanya. “Tetapi tiada jalan keluar bagi mereka.”

Dia menangis.

Jika dia boleh, Yevgeny akan kembali ke 2013, tahun dia memasuki sekolah tentera. Dia akan berdiri sebagai pengawal di pintu sekolahnya dan beritahu semua budak lelaki pulang, jauhkan diri, tempat ini bukan apa yang kelihatan.

Dia mahu mereka memahami tiga perkataan: “Anda akan mati.”

Menggunakan kurang daripada tiga bulan di medan perang, Yevgeny memutuskan untuk menembak dirinya sendiri di kaki.

“Anda hanya boleh tinggalkan tercedera atau mati,” jelas Yevgeny. “Tiada yang mahu tinggalkan mati.”

Dia membuat pakatan dengan tiga askar lain. Mereka namakan itu Rancangan B. Yevgeny akan mengambil peluru pertama, kemudian komunikasi, kemudian pemanah. Penembak mesingan berkata dia tidak mahu meninggalkan Ukraine tanpa adiknya, yang juga berjuang, tetapi dia akan berdiri dengan cerita mereka.

Pada satu pagi sejuk Mei, ketika mereka berjalan melalui lajur pokok pinus yang seiras untuk mengambil drone yang mendarat di U

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.