Rusia melancarkan 122 peluru berpandu dalam serangan udara terbesar dalam peperangan Ukraine, membunuh sekurang 18 orang

(SeaPRwire) –   Rusia melancarkan salah satu serangan udara terbesar semasa perang dengan Ukraine semalam Khamis dan hingga Jumaat, menyerang kawasan di seluruh negara dan membunuh sekurang-kurangnya 18 orang. Sekurang-kurangnya 86 orang juga cedera semasa serangan selama kira-kira 18 jam itu.

Pegawai Ukraine menyatakan serangan besar-besaran itu termasuk 122 peluru berpandu dan 36 drone menyerang enam bandar yang berbeza, termasuk ibu negara, Kyiv. Menurut ketua tentera udara Ukraine Valerii Zaluzhnyi, menangkap 87 daripada peluru berpandu dan menembak jatuh atau mengaktifkan 27 daripada drone jenis Shahed.

Panglima Tentera Udara Mykola Oleshchuk berkata serangan udara malam itu adalah “serangan udara terbesar” sejak Rusia pada Februari 2022.

Sebelum ini, pada November 2022, Rusia melancarkan 96 peluru berpandu ke Ukraine dalam satu serangan tunggal, tentera udara Ukraine berkata. Serangan terbesar sebelum ini tahun ini adalah pada 9 Mac, apabila Rusia melancarkan 81 peluru berpandu.

Presiden Ukraine berkata pasukan Kremlin menggunakan pelbagai jenis senjata, termasuk peluru berpandu balistik dan peluru berpandu: “Hari ini, Rusia menggunakan hampir setiap jenis senjata dalam persenjataannya.”

Sebuah hospital bersalin, blok apartmen dan sekolah antara bangunan yang rosak dalam serangan itu, beliau tambah. Pegawai Ukraine menyatakan bilangan orang yang terperangkap dalam reruntuhan tidak diketahui dan bilangan mangsa maut dan cedera dijangka meningkat.

Jurucakap Tentera Udara Ukraine Yurii Ihnat berkata Rusia “mungkin melancarkan segala yang mereka ada” dalam serangan itu. Serangan itu termasuk peluru berpandu S-300 dan Kh-21.

Serangan udara Rusia itu datang ketika kedua-dua pihak kebanyakannya gagal membuat sebarang kemajuan wilayah semasa musim sejuk dan konflik itu melemahkan hubungan diplomatik Pertempuran terus berlaku sepanjang garis pertembungan kira-kira 620 batu.

Pegawai Ukraine terus mendesak sekutu Barat memberikan lebih pertahanan udara untuk melindungi diri daripada serangan udara seperti serangan Jumaat.

Pegawai Barat dan pakar mengeluarkan amaran bahawa Rusia mengumpulkan peluru berpandu krusnya selama berbulan-bulan dalam usaha nyata untuk melaksanakan serangan besar-besaran, seperti serangan Jumaat, berharap memecahkan semangat rakyat Ukraine.

Dua orang terbunuh dan 15 cedera di Odesa, di pantai selatan. Seorang terbunuh dan lapan cedera di bandar barat Lviv. Seorang terbunuh dan sekurang-kurangnya sembilan cedera di Kharkiv, di timur laut Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.