Rusia letakkan presiden Mahkamah Jenayah Antarabangsa dalam senarai yang dicari: laporan

Rusia telah menambah Piotr Hofmanski, presiden Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC), ke dalam senarai orang yang dikehendaki beberapa bulan selepas organisasi itu mengeluarkan waran tangkap untuk Vladimir Putin atas tuduhan jenayah perang di Ukraine, menurut laporan.

Notis dalam pangkalan data kementerian dalam negeri Rusia menunjukkan bahawa Hofmanski telah dimasukkan ke dalam senarai orang yang dikehendaki, walaupun ia tidak menyatakan sebarang butiran mengenai tuduhan, menurut laman web berita milik negara Rusia TASS.

“Hofmanski Piotr Jozef, Poland. Dikehendaki di bawah satu artikel Kod Jenayah Rusia,” kata notis itu, menurut Agence France-Presse.

Pada bulan Mac, ICC mengeluarkan waran tangkap untuk Putin dan Pesuruhjaya Hak Kanak-Kanak Rusia Maria Lvova-Belova, mendakwa mereka telah mendeportasi kanak-kanak Ukraine ke Rusia sejak menyerang negara itu.

Rusia, yang bukan ahli ICC, sejak itu menegaskan bahawa waran tangkap untuk Putin tidak sah dan telah mengeluarkan waran tangkap untuk hakim dan pendakwa ICC yang lain.

Sementara itu, pakar hak asasi manusia bebas PBB berkata Isnin bahawa mereka terus menemui bukti jenayah perang yang dilakukan oleh tentera Rusia dalam perang mereka menentang Ukraine.

Jenayah perang yang didakwa termasuk penyeksaan – sesetengah dengan “kekejaman” sehingga menyebabkan kematian – dan rogol wanita berusia sehingga 83 tahun.