Rusia lancarkan serangan drone ke atas Ukraine, memusnahkan gudang bantuan kemanusiaan dan membunuh 1

Rusia melancarkan serangan drone besar-besaran ke bandar barat Lviv awal Selasa, membakar gudang yang dikatakan menyimpan bekalan kemanusiaan dan membunuh seorang lelaki, kata pihak berkuasa Ukraine.

Ia adalah salah satu daripada sekurang-kurangnya tiga serangan maut di bandar-bandar yang berbeza.

Ukraine menghalang kebanyakan daripada 30 Shahed drone pada waktu malam, kata tentera udara negara itu. Tetapi drone yang melepasi sistem pertahanan udara menyebabkan kebakaran hebat di kemudahan penyimpanan perindustrian, kata Gabenor Maksym Kozytsky.

Pengurus bantuan kemanusiaan PBB untuk Ukraine mengutuk serangan drone dan berkata ia telah membakar gudang amal yang mengandungi bekalan bantuan penting. Denise Brown berkata serangan itu melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa yang melindungi pekerja, kemudahan dan bekalan.

“Serangan yang memberi kesan kepada aset kemanusiaan semakin meningkat sepanjang tahun dan akhirnya memberi kesan kepada mereka yang menderita akibat perang yang mengerikan,” kata Brown. “Serangan langsung atau serangan sembarangan adalah dilarang sama sekali. Undang-undang kemanusiaan antarabangsa bukan pilihan, ia adalah kewajipan dan mesti dipatuhi.”

Dalam serangan Rusia yang lain, bom berpandu udara membunuh tiga orang awam di Kupyansk, sebuah bandar di wilayah timur Kharkiv, kata Gabenor Wilayah Oleh Sinegubov.

Serangan artileri di Kherson di selatan melanda sebuah bas, membunuh seorang sarjan polis dan mencederakan dua lelaki, kata Menteri Dalam Negeri Ihor Klymenko. Serangan itu juga membakar sebuah gudang.

Sementara itu, Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy berada di New York untuk menghadiri Perhimpunan Agung PBB dan Majlis Keselamatan sebelum bertolak ke Washington pada Khamis untuk bertemu dengan pembuat undang-undang dan Presiden Joe Biden.

Zelenskyy terus mengumpul dana dan sokongan untuk senjata baru ketika serangan balas Ukraine yang dilancarkan pada bulan Jun menghampiri apa yang mungkin menjadi minggu terakhirnya sebelum cuaca basah memperlahankan kemajuan. Ukraine telah membuat kemajuan kecil tetapi tiada terobosan besar.

Sekutu lain berjanji wang dan senjata di mesyuarat Kumpulan Hubungan Pertahanan Ukraine di Jerman.